Секции

05 May 2024 22:43

Изчезнала в дивата природа риба бе успешно възстановена в естествената ѝ среда

Мексикански учени успяват да върнат към живот отдавна изчезнала в дивата прирора риба. Видът текила зоогонетикус бил съхранен в плен от над 20 години и постепенно няколко двойки успели да създадат потомство в аквариуми.

Малката риба, обитавала район в централно Мексико, но изчезнала към края на XX век, бе върната към нов живот. Естествоизпитатели и местни жители са успели да върнат този изчезнал в дивата природа вид в естествената му среда. Успехът с рекултивацията не се свързва само с местната общност, но представлява образец за добра практика и в международен план. Всичко започнало преди 20-ина години, когато студенти забелязват, че малката рибка, побираща се в човешка длан, е изчезнала от водите на река Теучитлан, близо до едноименния град в щата Халиско. Причините са различни.

д-р Омар Домингес – изследовател от университета в Мичоакан : “ Текила зоогонетикус бе изчезнала от естествената си среда поради обезлесяването, замърсяването на водата, развиване на екзотични видове. Има няколко екологични проблема, които в комбинация са причинили измирането на тази риба. Въпреки това тя е била съхранена в плен от близо 30 години“.

С помощта на природозащитници от Англия и Европа били доставени няколко двойки, оцелели в аквариуми на колекционери. Рибата, наречена на испански галито, което означава „малък петел“ заради оранжевата й опашка, започнала да се размножава в аквариуми и в рамките на няколко години Домингес и колегите му развъдили 40 двойки в естествена среда. Те направили малко изкуствено езеро, за да улеснят прехода на рибите към хабитата им. За две години бил постигнат забележителен резултат – 10 000 екземпляра се възпроизвели и благодарение на финансиране от зоопарка в Честър, Англия, и дузина европейски организации, експериментът бил пренесен във водите на Теучитлан.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче