Секции

28 March 2024 15:21

В Калофер бе чествана 174-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

Тържественото отбелязване на 174 години от рождението на Христо Ботев в Калофер започна с военни почести и поднасяне на цветя на паметниците на бележития български поет революционер и майка му Иванка Ботева в едноименния национален музей в града от ръководни представители на държавната и местната власт, депутати и общински съветници, военни и граждани.

„Днес 174 години след Освобождението отново трябва да прочетем страниците, които Ботев ни завеща“- каза в словото си вицепрезидентът на България Илияна Йотова. „На днешния ден на Богоявление, един от най-големите християнски празници, в едно се вплитат кръщението във вярата и рождението на този величав герой. Човекът, който вярваше истински в освобождението на страната и във възкресението на родината и на българския народ. Човек, който не пожали себе си. 28-годишен се вплете в историята на толкова много народи, а неспокойната му душа създаваше събития и променяше съдби. В тези 28 години в един синтез се вплете цялата ни национално-освободителна епопея, за да стане наистина героят от тази епопея“- отбеляза тя.

Според Йотова 6 януари не е само историческа дата от миналото, но и дата за нашето бъдеще занапред. „Трябва да се вгледаме в себе си и да се преценим, да се оценим дали сме достойни за паметта на героите, които дадоха всичко, за да я има България. Днес, както и тогава, по-важното не е самовластието, а това е битката, борбата за достоен живот. За достоен живот, в който трябва да помислим как с делата си да изпълним най-съкровената си мечта за просперираща и силна България. Само тогава ще стигнем до онова равноправно лято, за което мечтаеше Христо Ботев. Само тогава ще премахнем глухия тътен на оковите, които и днес ни стягат с бедността и лишенията на много българи, а когато ги има, има и кражба на свобода. Днес трябва да се замислим дали сме достатъчно достойни като българи да водим тази битка, дали наистина сме разсеяли дима, както пишеше той в „Политическа зима“ и сме скъсали мрежите на апатията“- каза още вицепрезидентът.

„Вярвам, че това стана, защото силата и енергията на промяната бяха и ще бъдат по-силни. Няма да ни бъде лесно да се справим с лъжепатриотите, но ще заложим на истинските патриоти, които обичат България и които гледат напред за развитието на страната ни. Ще заложим на просветените и грамотните хора, защото нашият народ се роди, оцеля и пребъде във вековете благодарение на писмеността, културата и знанието. В нашите ръце е да градим страната си и да я завещаем такава, каквато те искаха да бъде България“- подчерта вицепрезидентът.

Честването завърши с поднасяне на гирлянд на славата, венци и цветя в знак на признателност на паметника на Христо Ботев на мемориалния комплекс.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Доближиш едно добро до друго толкова плътно, че между тях да не остане ни най-малка междина – това наричам да се наслаждаваш на живота.


Марк Аврелий