Секции

24 April 2024 17:51

Намаляват срока на карантината

Здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактните с тях. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов след заседанието на Националния пандемичен комитет (НПК), предаде репортер на БГНЕС.

Вероятно от следващата седмица карантината ще стане 10 дни, вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само 7 дни.

35.7% е ваксинирането у нас, като тук се махат децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират. Желанието е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, например, добави Йорданов.

Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. това не са първично ваксинирани", каза Йорданов.

„Каквито и мерки да вземе нашето ведомство, МВР, транспортното министерство и т.н., няма да се справим със ситуацията без тази социална ангажираност. За съжаление новият щам Омикрон циркулира сред децата. Това повдига един жизненоважен социален проблем – присъственото обучение на децата. Родителите нямат възможност да си гледат децата, те искат да се трудят. Но когато един родител види сутринта, че детето му е с температура, когато му сълзят очите, когато кашля, той трябва да го спре. Защото пускайки го в детската градина или в училище, ще се разсее вирусът. В тази връзка социалната ангажираност е изключително важна“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Той уточни, че решението на правителството е ваксинацията да остане доброволен акт.

„Страдаме от липса на самоконтрол като цяло. Трябва да работим в тази насока“, допълни още той. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън