Секции

05 May 2024 22:54

Първият в света въглеродно неутрален хотел отвори в Лондон

Нов хотел в Лондон твърди, че е първият в света с нулеви въглеродни емисии. Room2 използва умно осветление, възобновяема енергия и мебели с местен произход. Мениджмънтът планира да засади над 4000 дървета, за да замени използвана дървесина.

Това изглежда като типична стая в бутиков хотел – със стилно обзавеждане, абстрактно изкуство по стените и удобни легла. Но мястото има сериозни екохарактеристики. Крановете в банята ограничават изпускането на вода, абажурите за лампи са направени от рециклирано стъкло, а в изработката на огледалата е използвана дървесина с местен произход. Намирате се в room2 – хотел в Чизуик, западен Лондон. Пред входа могат да се наемат дори електрически велосипеди. Хотелът е дело на Робърт Годуин, който иска да направи революция в сектора, въвеждайки щадящи природата функции. Резултатът е първият в света хотел с въглеродни емисии, равни на нула. Това означава, че сградата премахва толкова въглероден диоксид, колкото отделя.

Робърт Годуин – управляващ директор на хотел room : „Имаме две стаи, които записват различни данни за консумацията на енергия от нашите гости. Можем да разберем колко енергия се черпи от контактите, от уредите, телевизорите, съдомиялните машини. Можем да проверим качеството на въздуха, както и количеството използвана гореща вода“.

Въпреки че пази личната неприкосновеност на гостите, системата следи дискретно колко енергия потребяват. Когато в стаята няма никого, инфрачервени сензори изключват осветлението и отоплението. Възобновяемата енергия стои в сърцето на цялата операция. Хотелът разчита на собствени енергийни източници за повечето си нужди. Термопомпи на земята преобразуват 100 процента от енергията, необходима за отопление, охлаждане и гореща вода. На покрива соларни панели осигуряват приблизително 11 200 кВ/ч възобновяема енергия всяка година. Цената на нощувката в room2 започва от 129 паунда.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче