Секции

25 April 2024 10:45

В Карлово бе почетена 144-тата годишнина от Освобождението на града

В Карлово бе почетена 144-тата годишнина от Освобождението на града и Стремската долина от 5-вековното османско поробителство.

Тържествената церемония започна с военен ритуал на представителната рота и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред Пулевата къща.

В присъствието на ръководството на общината, политици и общественици слово за събитията от 8 януари 1878 година произнесе директорът на Историческия музей Мария Деянова. „Много често, когато говорим за това време, не си даваме сметка за цената, която е платена за свободата на България“- каза тя и отправи послание: „Да пазим заветите на дедите си и да величаем подвига на освободителите.“

Честването продължи с традиционно шествие, водено от кмета д-р Емил Кабаиванов, по ул.„Генерал Карцов“, по която са преминали руските войски, освобождавайки Карлово.

Силата и значението на техния подвиг подчерта в изказването си пред паметника на ген. Павел Карцов и уредникът в Историческия музей Георги Събчев.

Тържественото отбелязване на бележитата годишнина завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред величавото освободително дело.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче