Секции

05 May 2024 17:11

Дейвид Боуи – звездата, прекрачила границите в популярната музика

Днес британската легенда Дейвид Боуи щеше да навърши 75 години, ако бе жив. Фенове, колеги музиканти и специалисти отдават дължимото на човека, който промени популярната музика, внасяйки в нея оригиналност и нестандартно мислене.

Суперзвездата хамелеон Дейвид Боуи щеше на навърши 75 години на 8 януари. Той почина от рак през 2016 г, едва на 69 години. В непредсказуем спектър от жанрове Боуи смеси американската и европейската музикална традиция и привнесе театралност и андрогинност в популярната музика. Той промени значението на понятието „рок звезда“. Способността на артиста да се променя постоянно е ключът към успеха му.

Андрю Трендъл – редактор в сайта „Ню Мюзикъл Експрес“: „Да, той изживя смислено живота си. Превъплъти се в толкова много образи и прекрачи толкова много граници. Превърна се във въплъщение на музиката. И правейки това, той тласкаше нещата напред. Във всяко едно десетилетие Боуи се опитваше да улови духа на времето, да задава въпроси и да прококира. Ако се върнем назад към 90-те, ще видим, че това, което направи, бе недооценено. Но ако преразгледате наследството му, ще разберете, че той положи основите на всичко, което последва. Винаги го е правил. Той е брилянтен“.

От албум на албум, от концерт на концерт, феновете никога не бяха сигурни как ще изглежда Боуи – в черна кожа и помпадур, с грим и оранжева коса като алтер егото му Зиги Стардъст или без риза и с прическа мохоук. Многото му лица печелят нови фенове сред младите поколения.

Андрю Трендъл – редактор в сайта „Ню Мюзикъл Експрес“: „Това е хубавото на вечната музика – можеш да се връщаш отново и отново към нея. Фондът на Боуи наскоро откри негов канал в ТикТок, където новите поколения ще могат да се запознаят с музиката му по напълно нов начин“.

В събота по интернет ще бъде стриймван концерт в памет на Боуи, в който ще участват членове на последната му група, както и членове на Дюран Дюран, Ливинг Калър, Уолк дъ Мун и Ноел Галахър. Ще се включат също Гари Олдман и Рики Джървейс. Британският филмов институт ще почете легендата с показване на филмите му – „Лабиринт“, „Човекът, който падна на Земята“, „Абсолютно начинаещи“ и др.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче