Секции

05 May 2024 13:16

ЕП почете паметта на последния си председател Давид Сасоли

С церемония в памет на покойния председател Давид Сасоли започна първата за годината сесия на ЕП в Страсбург. Редица държавни лидери и депутати отдадоха дължимото на 65-годишния италианец, който по време на своето управление на институцията показа примери за солидарност, човечност и непоколебим дух пред лицето на много изпитания.

Европейският парламент почете паметта на покойния си председател Давид Сасоли в началото на своята първа за годината пленарна сесия. Сасоли почина внезапно на 11 януари на 65-годишна възраст, след като няколко месеца бе с влошено здраве. Президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Италия Марио Драги, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отличиха неуморната работа на Сасоли начело на институцията и желанието му винаги да бъде в помощ на хората.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет: „Застанахме заедно един до друг, когато се случи Брекзит, решихме с пресконференция в Брюксел да отбележим деня на Брекзит с нашата обща решимост да напреднем с европейския проект в полза на всеки гражданин. Днес можем да признаем, че не беше лесно да превърнем този политически неуспех в момент на оптимизъм. Но Давид Сасоли намери точните думи, за да защити европейския проект. Думи, дошли от сърцето, думи, пленили аудиторията, думи, които те карат да се гордееш, да поискаш да изправиш глава, да продължиш напред“.

Еманюел Макрон – президент на Франция: „В началото на пандемията той много бързо отвори опустелите сгради на ЕП в Страсбург и Брюксел, за да раздаде храна на семействата в нужда, да създаде център за тестване за COVID и убежище за жени, претърпели домашно насилие, показвайки в цяла Европа лицето на човечността и добрия пример. Защото Европа, която той защитаваше, бе тази на солидарността. Между нейните граждани и страните членки. Европа, която той защитаваше, е силна, единна“.

Едновременно организатор и умиротворител в този парламент, той ръководеше сблъсъци на идеи, не на личности. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не можа да пътува до Страсбург, защото шофьорът й е дал положителен тест за коронавирус. В петък Италия изпрати Давид Сасоли с държавно погребение в Рим.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче