Секции

19 April 2024 16:38

Испанска военна фрегата отплава за Черно море

Фрегатата ще бъде се присъедини към силите на НАТО в Черно море, което се превръща в зона на сериозна конфронтация между Алианса и Русия заради Украйна.

БГНЕС припомня, че по искане на НАТО испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че нейната страна ще ускори разполагането на военни сили в Черно море.

Планираното участие на Испания в постоянните военноморски групи на Алианса е изместено с няколко седмици напред. Освен това през февруари в България ще бъде разположен отряд от изтребители Eurofighter. Това е мисия, която охранява въздушното пространство на съюзниците в условията на постоянно присъствие на руски самолети, които летят неидентифицирани.

По-късно стана ясно, че освен Испания и Нидерландия планира да изпрати два свои мо-дерни изтребителя от пето поколение F-35 и помощен персонал в България в рамките на засилената мисия на НАТО за Air Policing.

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви в събота, че Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия. Той уточ-ни, че предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. „За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение", обясни министър Янев./БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче