Секции

05 May 2024 13:21

Изключително тежка зимна обстановка на Балканите с обилни снеговалежи и минусови температури

Изключително тежка зимна обстановка на Балканите. В Гърция и Турция паднаха необичайно големи количества сняг, които затрудниха движението. Международното летище в най-големия турски град Истанбуле напълно затворено заради неблагоприятни метеорологични условия. Генералното консулство на България в Одрин е в готовност да окаже съдействие при необходимост на българските граждани.

Гърция и Турция в плен на тежка зима с обилни снеговалежи и екстремно ниски температури. Армията се включи в помощ на властите в Гърция срещу проблемите, които създава снежната буря Елпида. Дори на островите в Егейско море има блокирани пътища. Силният снеговалеж не нарушава трафика в Северна Гърция. Мащабна операция на военни части успя да отвори част от пътищата в Атина. Стотици пътници останаха блокирани в автомобилите под преспи сняг за повече от 20 часа. В област Атика, която е силно засегната от снежната буря Елпида, спасителни екипи транспортираха хората на безопасно място. Аварийни екипи изтеглят блокираните в снега товарни камиони. Колите се движат задължително с вериги. Спрени са влакове и автобуси.

В осем области на страната правителството обяви вторник за неработен, а министърът за гражданска защита Стилианидис призова хората да не напускат домовете си. Училищата остават затворени. Нарушен е въздушният трафик. Затворени са пристанищата в област Атика. Ниски температури и много сняг обхванаха и голяма част от островите в Егейско море. На места там има прекъсване на електрозахранването. От Пътна полиция информират, че почти цялата пътна мрежа е заледена и приканват за внимателно шофиране.

В Турция зимата също причини огромни проблеми. Летището в Истанбул, което миналата година беше най-натовареното в Европа, преустанови всички полети заради силната снежна буря, обхванала най-големия турски град, което се случва за първи път от откриването му. Хиляди пътници са блокирани на терминала на истанбулското летище в очакване на възобновяване на полетите. Поради силния вятър се срути покрив на сграда на товарния терминал на летището.

Турските власти пуснаха в административна отпуска целия персонал на обществените институции, за да облекчат ситуацията с транспорта.

Частни автомобили няма да бъдат допускани по пътищата до 13 ч. местно време, за да се даде възможност на аварийните екипи да разчистят улиците.

Най-големият турски град е засегнат от снежна буря, която натрупа над 50 см снежна покривка. По последни прогнози снеговалежът в Истанбул може да продължи още няколко дни.

Турското управление по извънредните ситуации препоръча на жителите на всички региони, където вали сняг, по възможност да останат по домовете си. Създадена е организация за настаняване на бедстващи граждани в студентски общежития, като с приоритет са шофьорите на тежкотоварни МПС. Най-силни снеговалежи има в северозападните окръзи на Турция в района на Мраморно море. Сняг вали и в някои централни окръзи, очаква се снеговалеж и в курортите Анталия, Мармарис и Бодрум.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Пожелай си нещо, което искаш много силно, затвори очи… и след това си помисли какво трябва да направиш, за да го постигнеш.