Секции

04 May 2024 17:52

61-ва механизирана бригада почете паметта на ген.-майор Нейко Ненов

Днес пред паметната плоча на генерал-майор Нейко Ненов в район Карлово на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше проведен ритуал за почитане на неговата памет. В мероприятието взеха участие военнослужещи от управлението, формированията на бригадата и военният духов оркестър.

Възпоменателно слово по случай седем години от смъртта на генерал-майор Ненов произнесе бригаден генерал Деян Дешков – командир на 6-ва механизирана бригада. Ритуалът завърши с поднасяне на цветя от бригаден генерал Дешков, неговите заместници, приятели и военнослужещи.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18.11.1961 г. в ямболското село Трънково. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на Висшето военно училище „Васил Левски“ – Велико Търново.

За 29 години отдадени на Българската армия, генерал-майор Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до заместник-началник на отбраната. Ген. Нейко Ненов започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб в 61-ва Стрямска механизирана бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска бригада в Стара Загора. През 2002 г. генералът завършва Колежа на Сухопътните войски в САЩ в Карлайл, Пенсилвания.

Ген. Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г., като по време на службата си като неин командир, той е назначен за командир на многонационална бригада – Кабул, под командването на ISAF – Афганистан – длъжност, която изпълнява в продължение на 6 месеца. Генерал-майор Нейко Ненов е първият български офицер въведен в Залата на славата в колежа в Карлайл. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша.

/Източник информация и снимка: 61-ва Стрямска механизирана бригада/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче