Секции

04 May 2024 14:41

Областният управител Йордан Иванов: Стефан Стамболов е пример за политик отвъд българския хоризонт

"Хайдутин, революционер, държавник. Стефан Стамболов е пример за политик отвъд българския хоризонт, отвъд балкански хоризонт. Стамболов комбинира по уникален начин у себе си смелостта, мечтите и непоколебимостта. Той го прави по начин, по който във всяко свое дело успява да отстоява, понякога до краен предел, идеала за достойно място на българския народ сред свободните европейски народи.“

Това каза в словото си по време на официалното честване на 168-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов областният управител на Пловдив област Йордан Иванов. По думите му, общоприето схващане е тогава, когато оценяваме делото на един политик, да гледаме състоянието на държавата, когато той я е поел, и в края на политическия му път. Когато Стамболов начева борбите за народно дело, българите все още са били под османска власт. 20 години по-късно Стамболов оставя след себе си една свободна държава с нова икономика, с нов устрем и най-вече с народна гордост, каза още Йордан Иванов. „Стамболов е политик, който поставя националния интерес на първо място и залага кожата си, не се крие зад малки или големи имперски амбиции, не се крие зад чиновници“, допълни областният управител в речта си. И цитира думи на самия Стамболов: “И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще измъкна България”.

„А днес – време трудно, време преходно, колко истински се нуждаем от това да не се крием, а да залагаме собствената си кожа в обществените дела. Нека този площад и този паметник да ни връщат винаги към величието на делото на Стамболов за градеж, обновление и смислено използване на властта, дадена от хората.“ , завърши Иванов.

В тържественото честване на едноименния площад пред Община Пловдив взеха участие военният духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“, а водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов. На церемонията по случай годишнината от рождението на „хайдутина, революционер и държавник“ Стамболов присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, народните представители Венцислава Любенова и Николай Ангов, Лъчезар Бакърджиев – заместник-областен управител на област Пловдив, заместник кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметове на райони в Пловдив, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии, обществени организации, медии и десетки граждани.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче