Секции

04 May 2024 19:03

Почетоха паметта на жертвите на комунизма пред мемориала в Карлово

В Деня за почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари, в Карлово се състоя поклонение пред мемориала, посветен на загиналите от политическото насилие след 09.09.1944 година, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Глави пред паметта на осъдените от така наречения „народен съд“ сведоха от ръководството на местната власт, общински съветници и общественици.

През 1944-1945 година Народният съд издава хиляди смъртни присъди, с които е избит политическият, военен и интелектуален елит на България. На смърт са осъдени тримата регенти – принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов, осем царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери.

„Хиляди са избити без съд и присъда. Няма населено място в община Карлово без жертви на комунистическите репресии. Ние трябва да помним! Трябва да помним и онези събития, и хората, избити тогава!”, каза историкът и зам.-кмет Антон Минев.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на избитите без съд и присъда.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва на 1 февруари по предложение на президентите на Република България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче