Секции

18 May 2024 19:09

Започна Годината на Тигъра – тайванците й възлагат големи надежди

Азия посрещна Новата година по китайския Лунен календар и очакванията са големи, защото тя ще премине под знака на Тигъра. На изток тигърът не е просто хищно диво животно, а мощен символ на защита от лошия късмет. Родените през Годината на тигъра се смятат за амбициозни, смели и щедри.

В зоопарка Леофу в северен Тайван тигрите обичат игрите. Въпреки че животните са на почит в страната, тук не се срещат тигри в дивата природа. В парка се отглеждат 12 тигъра – някои албиноси, други – бенгалски. В зависимост от физическото им състояние и индивидуалността те обитават различни заградени пространства. Според китайския зодиак, 2022 година принадлежи на тигъра.

Ранди Лиу – гледач на тигри : “ Всеки един тигър се нуждае от много широко пространство за живот. Най-големите проблеми за популацията са загубата на местообитания и видове. Ролята на нашия зоопарк е да поддържаме съществуването на животните при най-добрите възможни условия. Не търсим неограничено размножаване, ще изберем най-рядката генна спецификация и най-добрите условия за отглеждане“.

От 2017 г Международният съюз за опазване на природата е признал два подвида тигри – единият често се отбелязва като континентален, а другият – зондски (срещащ се само на остров Суматра в Индонезия). Континенталният подвид включва бенгалският, малайският, индокитайският и амурският тигър.В Тайван голямата котка е обожествявана и се радва на голяма почит, има дори собствен храм. Той е разположен на стръмен склон в отдалечен район в северната част на Тайпе. Тук поклонниците никога не липсват. Всички идват да се помолят за безопасна, мирна и успешна година. Миниатюрните фигурки на тигри от злато са изключително търсено украшение. Годината на Тигъра започва от 1 февруари, който бележи първия ден от годината в Лунния календар.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче