Секции

04 May 2024 19:21

Огнеборци от Хисаря и Карлово с престижни отличия в областното ниво на конкурса "Пожарникар на годината" - 2021

Огнеборци от Хисаря и Карлово бяха наградени с престижни отличия в областното ниво на конкурса "Пожарникар на годината" – 2021. На церемония днес бяха обявени имената на служителите от РДПБЗН - Пловдив, които представят дирекцията в националния конкурс "Пожарникар на годината"- съобщават от Пресцентъра на ведомството. Класирането на областно ниво бе направено от комисия, след обсъждане на конкретни предложения и оценки за работата на служителите от всички подразделения.

За комплексен победител бе избран 27- годишния Мюрсел Нурай Мурад, който е инспектор в група Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност на 01 РСПБЗН Пловдив. Образованието си завърша във факултета по ПБЗН в АМВР, след което постъпва на работа в Първа РСПБЗН Пловдив. Младият огнеборец е пример за професионализъм, себеотрицание и подражание, заради участието си в гасенето на сложите пожари, разразили се само през няколко дни, през месец август. На 4 август миналата година е получен сигнал за пожар в землището на с. Старосел. Пожарът се разраства на голям фронт и навлиза в Старосел.

Поради голямата площ и бързото му разпространение огънят застрашава борови масиви и туристически комплекс. При пристигането на подкрепа от Пловдив, Мурад взема активно участие в гасителните действия и поема ръководството им, организирайки работата на терен на екипите на РСПБЗН Хисаря и на 10 горски служители от Държавно горско стопанство Хисаря. Гасителните действия се водят в пресечена местност, но огънят е локализиран преди да нанесе още по-големи щети. Няколко часа по- късно Мурад участва в гасенето и спасяването на 2 обитаеми къщи и 3 стопански постройки в село Кръстевич. Инспектор Мурад е един от първите, пристигнали на местопроизшествията в селата Кръстевич и Старосел и над 30 часа ръководи гасителни и спасителни действия, въпреки умората, проявявайки висок професионализъм и себеотрицание успява да потуши пожара и да предотврати значителни материални щети. Два дни по- късно- на 6 август, при пожар в село Михилци отново са му поверени едни от най- тежките и сложни участъци. С личен пример участва в изграждането на важна просека в трудно достъпен район, за спиране разпространението на пожара. С опит и кураж помага на своите колеги, прекарвайки повече от 24 часа на терен.

На 11 август 2021г. инспектор Мурад поема логистичното осигуряване на екипите, участвали в потушаването на пожар, който се е разразил във вилна зона „Воден камък“ в община Хисаря. От 2017 до 2019 година младият огнеборец двукратно е награждаван с Писмена похвала от директора на ГДПБЗН и с Индивидуална парична награда от министъра на МВР.

Отличен в направление „Пожарогасителна дейност” в първия етап на конкурса е Иван Тодоров Колев- Инспектор в група Пожарогасене и спасителна дейност на РСПБЗН Карлово. Иван Колев е участвал в гасенето на 3 големи и сложни по развитие пожари през месец август 2021г – горски пожар в борова гора над с. Розино, продължил от 02.08.2021 г. до 06.08.2021 г., пожар в борова гора над град Карлово, продължил от 26.09.2021 г. до 28.09.2021г. и пожар в склад на предприятие за млекопреработка в с. Ведраре в края на месец октомври 2021г. 39- годишният карловец е отличен за своя професионализъм, спасяването на човеши животи и имущество, както и за уменията му при ликвидиране на произшествията.

Отличен в Раздел „Спасителна дейност ” е началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ - гл. инспектор Петър Христов Петров, а един млад служител на Пловдивската дирекция- 28- годишният Борис Ангелов Канагрохов, инспектор „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” в 01 РСПБЗН получи приз в направлението „Контролна дейност”.

През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци. Победител в категория „ПАРТНЬОРИ“ тази година е кметът на село Нареченски бани- Димитър Бакалски, който успя да мобилизира местното население, което спомогна за гасенето на пожара. Отличието му идва за работата на терен по време на горските пожари , изразяваща се в перфектна организация и взаимодействие на местните структури, доброволци, ловни дружини.

/Снимки: РД"Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче