Секции

18 May 2024 17:11

Русия и Беларус провеждат мащабни военни учения близо до Украйна

Докато дипломатите опитват да намерят решение за деескалация на конфликта Русия-Украйна, руски и беларуски военни провеждат мащабни военни учения. На 10 февруари те навлязоха в същинската си част – разгръщане на сухопътни, военновъздушни и военноморски сили и провеждане на различни тактически и оперативни маневри.

Започна решителната фаза от съвместните военни маневри на Русия и Беларус. Хиляди руски войници участват в разгръщане на територията на Беларус близо до границата с Украйна, което подхранва страхове в Запада, че Москва готви нахлуване в съседката си.

Русия иска гаранции за сигурността си от НАТО и настоява да бъдат изтеглени силите на пакта от Източна Европа. Тези искания бяха отхвърлени категорично от НАТО и САЩ.

Украинската столица Киев е разположена само на 100-ина километра на юг от границата с Беларус и западните сили се опасяват, че Русия може да нахлуе в Украйна през територията на съюзната си държава.

Русия и Украйна се намират в постоянен конфликт от 2014 г., когато бившата съветска република бе разтърсена от протести и бе свален проруският президент Виктор Янукович. В отговор Русия анексира полуостров Крим и подкрепи бунт на сепаратисти в източната част на Украйна, които впоследствие се отцепиха от централната власт. Във въоръжения конфликт в Донбас са убити над 14 000 души – военнослужещи и цивилно население.

Междувременно нови сателитни снимки показват разгръщането и позиционирането на руските войници и военно оборудване край границата с Украйна. На изображенията се виждат личен състав, лагери и техника във военни бази в Крим и в беларуските градове Гомел и Курск.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче