Секции

18 May 2024 17:10

Изложба в Берлин поставя „Божествена комедия“ на Данте в модерен контекст

За някои хора две години в постоянни локдауни заради пандемията може да бъдат усетени като Ада на Данте. Това е едно от направленията на нова изложба, посветена на „Божествена комедия“ от гениалния ренесансов творец и открита този уикенд в Берлин. Тя трябваше да съвпадне със 700-годишнината от смъртта на Данте през 2021 г, но бе отложена заради пандемията от COVID-19.

Добре дошли в Ада по Данте или поне в модерната му интерпретация. Изложбата „Черен ад и звездна светлина: „Божествена комедия“ от Данте в съвременното изкуство“ трябваше да бъде открита миналата година, за да отбележи 700 години от смъртта на италианския поет. Но заради пандемията плановете се промениха. Сега обаче посетителите на музея на гравюрите и рисунките Купферщихкабинет в Берлин могат да я разгледат с удоволствие. В центъра е модерно тълкуване на класическата поема на Данте „Божествена комедия“. Германският художник Андреас Зикман например използва традиционни фигури от Ада, както са били изобразени от Сандро Ботичели преди 500 години, и ги поставя в съвременен контекст. В картините на Зикман те наблюдават мигранти, пресичащи Средиземно море, сцени на полицейско насилие и расизъм.

Дагмар Корбахер – директор на музей Купферщихкабинет: „Божествена комедия“ е била релевантна през всички векове до днес. Тя е на близо 700 години, но не остарява поради дълбоко хуманната гледна точка на Данте. Творбата е актуална и днес. Темите за ревността, гордостта, лакомията ни засягат и днес.

Данте Алигиери е роден през 1265 г във Флоренция. Той завършва „Божествена комедия“, смятана за една от най-важните творби на Средновековието, през 1320 г, година преди смъртта си. На външната стена на музея принтове от Клаус Враге и Еба Холм от 20-те години на миналия век дават модернистичен поглед към „Божествена комедия“. Тогава, както и днес, светът се е съвземал от смъртоносна пандемия от грип, която преобръща ежедневието на много хора. Изложбата ще остане в музея Купферщихкабинет до 8 май 2022 г.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче