Секции

26 April 2024 01:08

Каназирева внася предложение в парламента за финансиране на 17 проекта в Пловдивско, 2 от които в община Карлово

Народният представител Дани Каназирева предлага от републиканския бюджет през 2022 г. да се осигури финансирането на 17 важни проекта в Пловдив и областта. Мотивираното предложение се внася за обсъждане между първо и второ четене на проектобюджета.

Каназирева очаква средства за три обекта в Пловдив. Това са ремонт и реконструкция на Рогошко шосе в границите на община Пловдив с дължина на трасето 5,1км и прогнозна стойност 7 млн.лв., изграждане на олимпийски плувен комплекс „Младост“ за 19 млн. лв, реставрация и основен ремонт на Хуманитарна гимназия “Св.св. Кирил и Методий” за 6,5 млн.лв.

„Рогошко шосе е в критично състояние - с неравности по пътната настилка, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия на тази възлова, входно – изходна артерия на Пловдив. Плувният комплекс е необходим за плувните клубове, учениците от Спортно училище “Васил Левски” , детските спортни школи“, посочва в мотивите си Каназирева.

Тя е категорична, че държавата трябва да обърне голямо внимание на инфраструктурата в Пловдивска област, защото общините не са в състояние да я развиват със собствени средства.

“За реконструкцията на пътя Йоаким Груево-Перущица-Скобелево, с обща дължина 17,5 км, са необходими 15 млн.лв. Финансирането ще гарантира връзка с планинските села Скобелево и Чурен, както и достъп до популярната туристическа дестинация курортен комплекс „Върховръх“”, изтъква Каназирева.

В предложението си тя акцентира на финансова подкрепа за реконструкция на външен водопровод в Брезово с прогнозна стойност 2,6 млн.лв. Водопроводната мрежа е напълно амортизирана и с изтекъл експлоатационен срок, което води до загуби на вода.

В Хисаря се надяват на 7 млн. лв. държавно финансиране за нов пешеходен мост. „Проектът дава възможност за пряка връзка на административния център на града и археологическия резерват „Хисаря“, които са най-посещаваните места в курорта. Общината няма възможност да задели средства от своя бюджет“, отбелязва Каназирева.

Народният представител предлага държавата да отпусне средства и за реконструкция на амортизираната водопроводна мрежа в гр. Стамболийски с прогнозна стойност 2 708 936,93 лв. В проекта се предвижда също така подмяна на водопровод на 11 улици и цялостно възстановяване на пътното платно на път III-866 ул. “Bасил Левски”.

В община Раковски финансова подкрепа от държавата трябва да има за реконструкция на осем улици, сред които са „Антим I“ и „Георги Мичев“, за 1 930 447, 99 лв. Улиците са в изключително лошо състояние – основно с насипана пръст, което затруднява гражданите, особено тези в неравностойно положение.

В същата община трябва да бъде извършена рехабилитация на част от път Маноле-Белозем/-Шишманци-Раковски, кв.Секирово-кв.Парчевич на стойност 2 427 816,11 лв. „Това е много важна пътна артерия, свързваща АМ „Тракия“ с Индустриална зона Раковски“, подчертава Каназирева.

Депутатът предлага да се финансира реконструкция и обзавеждане на съществуващата училищна сграда в Куклен и преустройството й за предучилищни нужди. Прогнозната стойност е 1 млн. лв.

В община Съединение от изключително важно значение е да се осигурят средства за цялостна рехабилитация на водопроводната мрежа, изграждане на пречиствателна станция, довеждащ колектор и вътрешна канализационна мрежа. „В Съединение няма канализация и пречиствателна станция за отпадни води, което е сериозен проблем, както от екологичен, така и от социално-икономически характер“, аргументира се депутатът.

Средства в размер на 10 млн. лева са необходими за община Марица за реконструкцията на улиците в 19-те населени места. Интересът на крупните инвеститори към общинa Марица непрекъснато расте, в кратки срокове се обособиха големи промишлени зони, строят се нови жилищни сгpади в новообразувани квартали и инфраструктурата придобива все по-голямо значение, посочва се в предложението за проектобюджета.

В община Марица разчитат на държавна подкрепа и за проекта за подмянaта на уличното осветление в селата, сред които са Войводиново, Граф Игнатиево и Труд. Прогнозната стойност е 2,5 млн. лв. за LED системата, която гарантира 40 % икономия на тока и вече е въведена в с. Ясно поле, с. Манолско конаре, с. Кpислово, с. Tpилистник и с. Стpoево.

Два важни проекта чакат финансиране в община Карлово. Те са за рехабилитация и реконструкция на общински пътища и водопроводна мрежа в с. Московец и в с. Ведраре.

Каназирева предлага от републиканския бюджет да се предоставят средства за реконструкция и модернизация на общинския пазар в Асеновград в размер на 4 002 765 лв. През 2018 г. е изпълнен първият етап от проекта, вторият предвижда покрит пазар с двуетажна масивна сграда, благоустрояване и озеленяване.

За Калояново е важно да се осигурят средства за подмяна на водопроводна мрежа с дължина 1320 м., с прогнозна стойност 1 950 000 лв. Етернитовите тръби са от 60-70-те години, амортизирани са и често аварират, водейки до големи загуби на вода.

„Общините нямат достатъчно собствени средства, особено през тази година, когато издръжката нарасна драстично заради скъпия ток. Бюджетите са крайно недостатъчни, за да се реализират мащабните проекти с местните приходи. Надявам се, че колегите в Народното събрание и правителството ще се отнесат с разбиране за решаването на важните проблеми на гражданите и бизнеса в Пловдив и областта“, коментира Дани Каназирева.

/Снимка: Дани Каназирева/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче