Секции

18 May 2024 17:44

Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна

Русия изтегля част от военните си сили от украинската граница към постоянните им бази. Това съобщи говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков. Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на евентуална руска инвазия в Украйна. Това е първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата от седмици насам криза със Запада.

Русия изтегля част от военните си подразделения, струпани на границата с Украйна.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава. Контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни.

От ведомството уточниха, че на различни места в страната продължават да се провеждат големи учения.

Този ход може да намали напрежението между Русия и Запада, след като струпването на руски войски до украинските граници породи опасения от възможно нахлуване, като дори се споменаваше дата веднага след края на Олимпиадата, 20 февруари.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на близо 130 000 руски бойци до общата граница.

Конашенков заяви също така, че на 19 февруари ще се проведе бойна стрелба на полигона Обуз-Лесновски в Беларус в рамките на ученията Allied Resolve-2022. Той подчерта, че по този повод съвместни сили на руски и беларуски отряди ще отработват задачи, свързани с отблъскване на агресивни действия като част от отбранителна операция.

На нови снимки, направени от сателити, обаче се вижда повишено ниво на руска военна активност на няколко места близо до Украйна, предаде още Ройтерс, позовавайки се на съобщение на частната компания, заснела изображенията. Според тях кадрите от неделя и понеделник показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия.

Русия е струпала сериозни сили северно, източно и южно от Украйна. На предни позиции има нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

Москва многократно отрече, че възнамерява да нахлуе в Украйна, но провежда големи военни учения в Беларус.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче