Секции

18 May 2024 14:51

Археолози откриха древен снек бар сред руините на Помпей

Новите дейности по реставриране и консервиране на останките на древния град Помпей доведоха до интересни археологически открития. Намерени са неизвестни досега фрески и древен снек бар за бързи закуски.

След като бива покрит от огнена лава от вулкана Везувий през 79 година кипящият от живот дотогава римски град Помпей загива.

Тоновете неизкопани участъци от града оказват натиск върху вече изровените, а валежите и лошата дренажна система са довели до срутване на някои стени. Сега обаче Помпей преживява прераждане. Тече усилен труд по укрепване и консервиране на останките.

Под ръководството на нов, роден в Германия, директор се използват най-нови технологии като дронове, роботи и изкуствен интелект. Те ще помогнат както за възвръщане на славата на древния град, така и за ограничаване на негативните ефекти от промените в климата.

Габриел Зухтригел – директор на археологически парк Помпей: “Проектът за Голям Помпей е като издигането на самолет във въздуха. Наистина голямо общо усилие да променим нещата. Много хора работят тук, с различни професии – археолози, инженери, реставратори”.

Сред новите находки е ъглов „термополис“, популярно наричан снек бар. Той е открит при дейности по укрепване на останките. Не прилича на нито едно от 90-те заведения за топла храна, открити досега в Помпей.

Плотът на бара е украсен с ярки фрески в жълто и червено, които явно популяризират специалитетите на главния готвач. Съдейки по органичните останки, открити в съдове, менюто е съдържало ястия от риба, охлюви и патешко месо. На тези бързи храни се е наслаждавало мнозинството от жителите на Помпей.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче