Секции

18 May 2024 11:40

МААЕ: Няма информация за щети по ядрените обекти в Украйна или изтичане на радиация

Няма информация за щети по ядрените обекти в Украйна или изтичане на радиация, според контролните уреди, инсталирани на обектите от украинските регулаторни власти. Това съобщиха от Международната агенция за атомна енергия. Управителният ѝ съвет ще направи извънредна среща заради ситуацията в Украйна в сряда.

Междувременно гражданите на Беларус одобриха на референдум, страната им да се откаже от статута си на неядрена държава.

От Международната агенция за атомна енергия съобщиха, че няма информация за щети по ядрените обекти в Украйна или изтичане на радиация. Това според контролните уреди, инсталирани на обектите от украинските регулаторни власти.

В Украйна има 4 действащи атомни централи и няколко хранилища за радиоактивни отпадъци, включително това в Чернобил. От агенцията отбелязват, че са регистрирани два инцидента с хранилища за ядрени отпадъци, едно от които в Киев, засегнати от ракетен обстрел.

Управителният съвет на Агенция за атомна енергия ще се събере извънредно в сряда в централата на организацията във Виена, за да обсъжда ситуация в Украйна

Генералният директор Рафаел Гроси е в тесен контакт с всички въвлечени в конфликта страни за гарантиране на сигурността на ядрените инсталации и оборудване в Украйна, уточни организацията.

Изведената от експлоатация атомна електроцентрала в Чернобил се охранява съвместно от подразделения на руските сили и военнослужещи от Националната гвардия на Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната.

В момента според резултата от радиационния мониторинг установените контролни нива не са превишени, твърдят от агенцията.

“Ситуацията на територията на атомната електроцентрала в Чернобил е под контрол. Охраната на АЕЦ-а се извършва съвместно с Националната гвардия на Украйна, цивилният персонал на централата работи както обикновено. Нивото на радиация е нормално. То се следи 6 пъти на ден, както от нас, така и от специалистите на атомната централа, от службата за радиационна безопасност.”

Ядреният реактор в Чернобил избухна през април 1986 г., изхвърляйки облак от радиоактивни отпадъци, който обиколи Европа в най-тежката ядрена катастрофа в света. Сега взривилия се реактор е опакован със защитно покритие за предотвратяване на изтичане на радиация, а цялата централа е изведена от експлоатация.

Междувременно гражданите на Беларус одобриха страната им да се откаже от статута си на неядрена държава и да може да приема за постоянно ядрени оръжия и руски военни части. Това показват резултатите от проведен вчера в страната референдум за конституционни промени. Част от измененията засилват властта на президента Александър Лукашенко, който си гарантира, че ще остане на власт в Беларус. Лукашенко управлява Беларус от 1994 г. насам.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче