Секции

20 April 2024 10:23

Координационен център Пловдив – Украйна започна работа в Областната управа

Координационен център Пловдив – Украйна започва работа от днес в Областната администрация на Пловдив област. Центърът ще синхронизира работата на местните власти, регионалните държавни органи и неправителствени организации, за да може да бъде оказана навременна и пълноценна помощ и подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, които пристигат на територията на област Пловдив.

Това съобщи областният управител на Пловдив област Йордан Иванов, по чиято инициатива днес се проведе координационна среща с кметове на общини в Пловдив област, представители на администрацията, на държавните институции, неправителствения сектор, работодатели, синдикати.

Ще бъде създадена реална среда на институциите за работа, като Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за хуманитарна помощ, ще координира действия, свързани с уреждане на трудови правоотношения на украински граждани, съгласно начина им на пребиваване на територията на Република България, ще поддържа връзка с институциите в образователната система, осигуряване на работни места и др.

Координационен център Пловдив - Украйна открива и денонощна телефонна линия за връзка – номерът е 032/ 605-550

Имейл адресът за връзка, информация и въпроси към Центъра е oa@pd.government.bg

Работа на Координационен център Пловдив - Украйна в различните сфери:

1. Ресурси за настаняване: Ежеседмично ще бъдат събирани и обновявани данни за ресурсите за настаняване на украински граждани. Информация ще бъде събирана от БЧК - за предоставените частни домове за настаняване, от всички общини на територията на Пловдив област, от други организации и граждани, желаещи да помогнат. Всичко това ще бъде съхранявано Координационния център и ще бъде предоставено при необходимост.

2. Трудови правоотношения: Инспекцията по труда, заедно с Областната администрация, ще оказват пълна институционална подкрепа както на пристигналите в областта украински граждани в нужда, така и на пловдивския бизнес, за да може законно тези хора да бъдат въведени в пазара на труда.

3. Образование: Директорът на Регионалния инспекторат по образование Антоанета Пакова поема ангажимента да гарантира, че няма да има дете на територията на областта, независимо от статута му на пребиваване и от това дали говори български език или не, което да не бъде въведено в българската образователна система.

4. Бизнес: Координационният център ще работи в тясно сътрудничество с „Тракия икономическа зона“ и „Бизнесът за Пловдив“, откъдето вече са и осигурени 100 работни места с възможност за настаняване за граждани от Украйна.

5. Кампания на БЧК: На ул. „Стойчо Мушанов“ 48 ще бъдат събирани дарения за украински граждани. Ще се приемат единствено нови дрехи и обувки, спално бельо и завивки, които компромисно могат да бъдат и използвани при условие, че са добре хигиенизирани, всякакви хигиенни материали, палатки, отоплителни уреди, фенери и генератори. Българския червен кръст има пълна готовност след събирането и пакетирането на даренията да ги изпрати до нужните точки в Украйна. На този етап не е на лице необходимост от събиране на хранителни продукти, затова и организацията не ги приема, но има готовност за старт на кампания, ако се наложи.

Има осигурена в координация с Центъра Пловдив-Украйна възможност за психологическа подкрепа на телефонен номер 0800 114 66.

Средства могат да бъдат дарени чрез SMS до номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Разкрита е и дарителска сметка на БЧК за пострадалите от кризата в Украйна:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

6. Здравеопазване: В УМБАЛ „Пловдив“ АД Пловдив има разкрити 50 легла за възрастни и 10 за детско и неонатологично лечение, които ще бъдат напълно безплатни за оказване на медицинска помощ и лечение на украински граждани. УМБАЛ „Св. Георги“ също е в готовност да разкрива легла при необходимост.

7. Служби за сигурност: Структурите на службите за сигурност са в готовност да предоставят логистична, транспортна и всякакъв вид подкрепа, съгласно компетенциите им.

Координационен център Пловдив – Украйна ще работи в синхрон с Министерския съвет и политиките на национално ниво. Цялата събрана информация ще бъде изпращана поне веднъж седмично както към Министерския съвет, за да има яснота за наличните ресурси за помощ, така и към Центъра за бесарабски българи и община Болград, Украйна.

Областна администрация Пловдив област ще изготви информационен бюлетин с пълната информация както по отношение на възможностите за трудова заетост, така и в сферата на образованието, здравеопазването, настаняването и пребиваването на територията на Република България.

В ход е и процедура по протокола на Министерството на външните работи на България за иницииране на среща на Областния управител на Пловдив област Йордан Иванов и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

/Снимки: Областна администрация Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче