Секции

06 May 2024 16:56

Тежка остава обстановката около големите градове в Украйна в осмия ден на войната

Тежка остава обстановката около големите градове в Украйна в осмия ден на войната, след нахлуването на Русия. Черноморския град Херсон е превзет от руските сили. Въпреки тежкия артилерийски обстрел Харков, Чернигов и Мариупол продължават да са в украински ръце. Засега няма напредък на огромния конвой от 60 километра, който се придвижваше към Киев. Отново обаче имаше обстрел и експлозии в столицата.

Поредна тежка нощ за Украйна в осмия ден от началото на войната.Големия черноморски град Херсон падна в руски ръце, продължават бомбардировките на Мариупол за превземане на ключовия пристанищен град. А бомбардировките над столицата Киев и Харков продължават.Руското настъпление срещу украинската столица Киев върви бавно през последните 3 дни, сочат разузнавателни данни на британското военно министерство. Основното тяло на огромния руски конвой, дълъг 65 километра, напредващ към Киев, все още е на над 30 км от центъра на града, тъй като е забавен от решителната украинска съпротива“, както и недостиг на гориво и храна, се казва в изявление на министерството на отбраната.Руските сили са поразили радио и телевизионен център при обстрел на украинската столица Киев. Освен това руските войски са превзели град Балаклия близо до източния украински град Харков с население от над един милион души, според руското министерство на отбраната. Във вторник ракети удариха телевизионна кула в Киев, което според правителството в Москва е целенасочена атака срещу украинската информационна война.Имаше експлозия и край централната железопътна гара в Киев, причинена от отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Падащите отломки са засегнали топлофикационен тръбопровод, но са причинили много по-малко щети, отколкото ако ракетата е ударила целта си в центъра на Киев.Въпреки тежкия артилерийски обстрел втори по големина град Харков, Чернигов и Мариупол продължават да са в украински ръце.Към този момент руските сили обграждат Мариупол, стратегическо пристанище на Азовско море, което се намира между контролирания от Русия Крим и отцепилите се републики Донбас. Часове наред около пристанището се водеха ожесточени престрелки. Вторият по големина град в Украйна Харков продължава да бъде обект на тежки обстрели от руска страна, като полицейските и университетските сгради са сред последните ударени.

Министерството на отбраната на Русия обяви т. нар. хуманитарни коридори за цивилни да напуснат най-обстрелваните украински градове, включително Киев, Харков и Мариупол.Президентът на Украйна Зеленски призова украинците да продължат съпротивата.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: “ Ние сме народ, който в течение на седмица разби плановете на противника. Те няма да имат мир тук. Те няма да имат храна. Те няма да имат тук и един спокоен миг. Ако те са отишли някъде, това е само временно. Ние ще ги изтласкаме. Това не са бойци на суперсила. Това са объркани деца, които са използвани“.

Според него убитите от руска страна са достигнали до 9 хиляди. „Украйна не иска да бъде покрита с телата на войници“, заяви украинският президент.Руското министерство на отбраната призна, че досега във войната в Украйна са убити близо 500 руски войници, а ранените са почти 2000. Действителният брой на убитите и ранените със сигурност е значително по-голям и ще продължи да се увеличава.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер