Секции

06 May 2024 14:41

САЩ наложиха санкции на близки до Путин олигарси, включително говорителя му Песков

САЩ и Великобритания наложиха нов кръг от санкции срещу олигарси, приближени на руския президент Владимир Путин. Причината е военната инвазия в Украйна. Сред санкционираните лица са бизнесменът Алишер Усманов, който е собственик на футболен клуб в Англия, и говорителят на Путин Дмитрий Песков. Американският президент Джо Байдън заяви, че целта на мерките е да бъде засилен до максимум икономическия натиск върху Путин и Русия.

Съединените щати наложиха санкции на близки до руския президент Владимир Путин олигарси заради инвазията в Украйна. Лицата с наложени санкции „ще бъдат откъснати от американската финансова система, техните активи в САЩ ще бъдат замразени и тяхната собственост ще бъде блокирана“, се казва в съобщение на Белия дом.

Джо Байдън – президент на САЩ: “Тежките икономически санкции срещу Путин и всички олигарси около него целят да задушат достъпа до технологии, както и отрязване на достъпа до глобалната финансова система. Те вече имат дълбоко отражение. Целта е да увеличим натиска върху Путин и Русия и да сведем до минимум вредите за нас и нашите съюзници и приятели по света. Нашият интерес е да поддържаме най-силната кампания за единно икономическо въздействие върху Путин в цялата история. На път сме да постигнем това”.

Сред санкционираните са бизнесмените Алишер Усманов, Николай Токарев, Аркадий Ротенберг, говорителя на Путин Дмитрий Песков, бившия вицепремиер Игор Шувалов. Ще им бъдат конфискувани яхти, частни самолети, имоти, авоари и други печалби. Налагат се и визови рестрикции на 19 руски олигарси, техни семейства и близки сътрудници.

САЩ до момента са наложили санкции от исторически пропорции, но както от президентството, така и от Конгреса са готови на допълнителни мерки, като администрацията поиска допълнителни 10 милиарда долара за помощ на Украйна.

Някои законодатели пък застанаха зад идея за спиране на вноса на руско гориво, а други се обявиха за рестрикции на криптовалутите, които се смята, че биха могли да бъдат използвани за избягване на санкциите.

Отделно санкции срещу Усманов и председателя на „Внешекономбанк“ и бивш вицепремиер Игор Шувалов обяви британското правителство. Ограниченията включват забрана за пътуване до Великобритания и замразяване на активите им на Острова. Според „Гардиън“ само един от британските имоти на Шувалов, апартамент в Лондон, е на стойност над 11 милиона паунда.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче