Секции

09 May 2024 07:36

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с областния управител Йордан Иванов във връзка с чести аварии на водопроводната мрежа на Баня

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Данка Люртова и кметът на гр. Баня Стамен Гешев се срещнаха с областния управител на област Пловдив Йордан Иванов, по повод належащата подмяна на водопроводната мрежа на гр. Баня. Това информират от Пресцентъра на община Карлово. На срещата присъстваха и граждани на курортния град, които алармираха кмета на общината и областния управител за честите аварии.

Решено бе да се актуализира съществуващия идеен проект за подмяна на водопроводната мрежа на Баня със средства от бюджета на община Карлово. След това Общината, чрез Областна администрация, ще кандидатства за финансиране в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Община Карлово използва всички възможности за финансиране на проекти във ВиК сектора и подкрепя исканията на гражданите на гр. Баня за изграждане на нова ВиК мрежа. Значителна част от водопроводната мрежа на гр. Баня е изградена през 1966 година. Тя е с обща дължина 20 387 м., а дължината на външните водопроводи е 3071 м. Поради големия експлоатационен период, голям дял на тръбопроводите от азбестоциментови тръби, свързани с връзки „симплекс” и каучукови уплътнители, са загубили еластичните си свойства.

През 2012 г. бе кандидатствано с проектно предложение “Водопроводна и канализационна инфраструктура и ПСОВ на гр.Баня и с.Розино, община Карлово” по процедура BG161PO005/11/1.12/02/25 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации между 2 000 и 10 000 екв. ж.“, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г“. Проектното предложение предвиждаше цялостна подмяна на водопреносната мрежа на гр.Баня и с.Розино, изграждане на канализационни системи и пречиствателни станции на двете населени места. За съжаление, от представените 197 прединвестиционни проучвания, нито една община в Република България не получи финансиране по процедурата.

През 2016 г., Държавен фонд „Земеделие“ обяви прием на проектни предложения по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Съгласно Наредба № 12 от 25.07.2016 г. за прилагане на подмярката, е допустимо кандидатстване с проекти за „изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е.ж. в селските райони“, което автоматично изключи възможността за реконструкция на водопреносната мрежа на гр. Баня по тази програма. Чрез проект по тази подмярка бяха реконструирани 26 км. от водопреносните системи на 9 други населени места. През програмен период 2014 – 2020 г., възможностите на българските общини за кандидатстване с проекти във ВиК сектора са силно ограничени. Тези възможности са предоставени на ВиК дружествата.

През изминалите години, със средства от бюджета на Общината и съвместно с ВиК – Пловдив, беше подменена водопроводната мрежа на ул. „Васил Левски, „Стара планина“, „Родопи“ и участък в курортната част на гр. Баня. През 2022 г. ще бъде подменен водопроводът на ул. „Ал. Стамболийски“ и голяма част от ул. „Карловска“.

През 2020 г. е създаден „Български ВиК холдинг“ в изпълнение на стратегията за развитие на водния сектор с бюджет 1 млрд. лева. Основна задача на холдинга е да осигури институционална, административна, регулаторна, финансова и експертна подкрепа на държавните ВиК оператори и ресурс за изпълнение на значителни инвестиции в изграждане на съвременна водоснабдителна и канализационна инфраструктура, и постигане на висок стандарт на обслужване на клиентите. По този начин инвеститори за подмяна на водопроводна и канализационна мрежа са ВиК дружествата.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче