Секции

06 May 2024 21:21

Броят на украинските бежанци в Полша надхвърли един милион

Един милион са вече украинските бежанци в Полша. Ситуацията е драматична, през следващите дни притокът от хора, бягащи от войната в Украйна, ще се увеличава, каза върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди. По думите му, Обединените нации и Международният Червен кръст водят преговори за доставка на хуманитарни помощи за засегнатите от военни действия украински градове.

Броят на украинците, намерили убежище в съседна Полша от началото на руската инвазия на 24 февруари, е надхвърлил един милион, съобщи полската гранична охрана. „Това са един милион човешки трагедии, един милион души, прогонени от дома си от войната. Един милион души, които чуха от граничарите да им казват, след като преминаха границата: вие сте в безопасност“, пише в комюнике на граничната охрана.

Символичният праг от 1 милион украински бежанци в Полша е бил преминат в неделя вечерта. ООН обяви, че общо над 1.5 милиона украинци са избягали в съседни държави от началото на войната.

Филипо Гранди – върховен комисар на ООН за бежанците: “Достигнахме 1.5 милиона души, бежанци от Украйна, пресекли границите на различни държави. Най-голямото движение е към Полша, 1 милион, след това са Словакия, Унгария, Румъния, Молдова. Бях в Молдова и Румъния в последните дни. Прогнози е трудно да се правят, знаем, че стотици хиляди хора се придвижват в самата Украйна, включително тези, които са на границата с Полша. Големият приток от хора ще продължи и през следващите няколко дни”.

Поляците посрещат бежанците с голяма солидарност. Властите приемат украинците по облекчена процедура и осигуряват центрове за настаняване, а хиляди поляци помагат с храна, транспорт и подслон.

Голяма част от бежанците са жени и деца, тъй като украинските мъже на възраст от 18 до 60 години може да бъдат мобилизирани и нямат право да напускат страната.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче