Секции

30 April 2024 00:46

Над 53 хиляди лева от глоби събра областната екоинспекция

През месеците януари и февруари експертите на на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са извършили 123 проверки на 101 обекта, като 38 от тях са планови, а 85 - извънредни.

За периода са постъпили 79 сигнала на „зеления телефон“ и 27 жалби и на всички е реагирано своевременно.

В рамките на проведения контрол през първите два месеца на годината са дадени 41 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Общо събраните суми от РИОСВ по наложени глоби и санкции са 53 236 лева. За констатирани административни нарушения на екологичното законодателство екоинспекцията е съставила 11 акта и е издала 3 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени имуществени санкции в общ размер на 14 000 лева.

Пет са съставените актове за нарушения на Закона за водите. Установените нарушения са свързани с неподдържане в техническа изправност и неосигуряване на нормална експлоатация на пречиствателните съоръжения за отпадъчни води и заустване на отпадъчни води с показатели, които превишават допустимите емисионни норми.

При осъществения контрол са установени и нарушения за Закона за управление на отпадъците. На три дружества са съставени актове, свързани с транспортиране на отпадъци, без да притежават изискуемите за това документи.

Извършени са 12 проверки по Закона за защитените територии, при които не са констатирани нарушения, както и са извършени проверки по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) за търговия и наличие на хайвер и месо от есетрови видове риби в магазинната мрежа по отношение на установяване на произхода им. Проверени са частни домове за притежаване и отглеждане на пойни птици в нарушение на ЗБР. При една от проверките е установено отглеждане на диви пойни птици, за което на физическото лице е съставен акт, а птиците са конфискувани и пуснати на свобода. При друга е установено излагане на публично място на 3 препарирани екземпляра на защитени видове съгласно ЗБР – червеногуша гъска, пъстър пор и видра. По случая се очаква разпореждане от Прокуратурата за последващи действия.

Изключително активна е превантивната дейност, осъществявана в РИОСВ – Пловдив. През първите два месеца на годината в екоинспекцията са извършени процедури за 240 инвестиционни предложeния, планове, програми и проекти извън обхвата на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), касаещи бизнеса, местната власт и държавните горски стопанства, включително и такива, с които се кандидатства по различни финансови механизми. Изготвени са и 27 становища за преценка вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционни предложения, попадащи в обхвата на Глава шеста от ЗООС.

/Снимка: РИОСВ-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче