Секции

06 May 2024 15:11

Активни дипломатически совалки в опит да се сложи край на бойните действия в Украйна

Външните министри на Русия и Украйна ще проведат преговори лице в лице днес в Южна Турция. Това е първият контакт на високо равнище след руската инвазия в Украйна. Директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси също заминава за Турция където ще се срещне с руските и украински представители. Притесненията са заради руските войски около украинските атомни централи.

Активни дипломатически совалки в опит да се сложи край на военните действия в Украйна.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристигна в турския курортен град Анталия, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров. Срещата между двамата министри ще се проведе в рамките на Международния дипломатически форум.

Руската делегация начело с външния министър Сергей Лавров вече е в Анталия. Това е първият контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна, а срещата е договорена с посредническите усилия на Турция. На срещата ще се присъедини и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заминава за Турция където ще се срещне с руски и украински представители. Той ще обсъди „спешно въпроса за гарантиране на безопасността и сигурността на ядрените централи в Украйна. Вчера стана ясно, че Агенцията е загубила контакт с дистанционните системи, които следят ядрения материал в Запорожката атомна централа в Украйна.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди в телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган последния развой на събитията около Русия и Украйна, съобщи Белият дом.

В телефонен разговор президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили дипломатическите усилия за прекратяване на бойните действия в Украйна и установяването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни.

Путин е информирал Шолц за последния кръг преговори между Киев и Москва. Двамата лидери ще продължат контактите си по въпроса.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче