Секции

06 May 2024 14:34

САЩ и Русия с взаимни обвинения за биологични оръжия в Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, за да обсъди твърдението на Русия, че Съединените щати финансират разработването на биологични оръжия в Украйна. Срещата е по искане на Москва. Според Вашингтон Русия ще използва обвиненията, за да оправдае евентуалното си бъдещо използване на биологични и химически оръжия в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно по искане на Москва, за да обсъди руското твърдение, че от Вашингтон финансират разработването на биологични оръжия в Украйна.

Последните обвинения дойдоха от руското министерство на отбраната.

Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия: “Особен интерес представлява подробната информация за изпълнението на американски проект на територията на Украйна за проучване на преноса на патогени от диви птици, които мигрират между Украйна и Русия и други съседни държави”.

Съединените щати отхвърлят руските обвинения и определиха твърденията, че ръководят военни биологични лаборатории в Украйна като „смехотворни“.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ: “Кремъл продължава да разпространява откровени лъжи, като например твърдението, че САЩ и Украйна провеждат дейности с химически и биологични оръжия в Украйна. … Всичко това идва от правителство, което прибягва до различни мерки, за да скрие истината от собствения си народ”.

Според Запада, Москва прибягва до обвиненията, за да оправдае евентуалното си бъдещо използване на биологични и химически оръжия в Украйна.

Подобно мнение изрази и украинският президент Володимир Зеленски. Той определи съобщенията в руски медии за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: “Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искате да знаете какви са плановете на Русия, вижте в какво тя обвинява другите. Аз съм президент на разумна държава и разумни хора. Баща съм на две деца. На нашата земя не е разработено химическо или друго оръжие за масово унищожение. Целият свят знае това”

И Великобритания изрази притеснения, че Русия може да разположи химически оръжия в Украйна.

По-рано от Световната здравна организация посъветваха Киев да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории. Експерти по биосигурност предупредиха, че движението на руските войски и бомбардировките са увеличили риска от изтичане на заразни патогени, ако някои от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче