Секции

09 May 2024 00:19

Кметството и доброволци в обща инициатива за възстановяване на перголата в парка на Баня

Дарителска кампания за възстановяване на парка стартира в Баня. Инициативата е на местната група „С любов към Баня“, сформирана преди няколко месеца.

Целта на тази кампания е първоначално да събере средства за възстановяване на перголата в сърцето на парка- красив архитектурен елемент, включващ декоративна каменна стена със чешма, дървена част – пергола с увивни растения по нея, фонтан, цветни градини и декоративни дървета.

Проектът и по-голямата част от парите за неговото реализиране са на кметството в Баня, доброволците подпомагат със средства от кампанията и доброволен труд.

За да осигурят необходимите средства инициаторите стартират дарителска кампания. В нея ще се включат основно доброволците на „С любов към Баня“, които изработват сувенири и картички. Те ще разчитат гражданите на Баня да си купят сувенири и да подпомогнат възстановяването на парка. Предметите ще се продават на благотворителни базарчета по време на Цветница и Великден. Първите сувенири вече са подредени в един от магазините на Баня.

Рени Стоянова, която е сред създателите на групата, обяви, че освен възстановяване на перголата, ще бъдат ремонтирани и пуснати в действие чешмата и фонтанът, а в района ще бъде осигурено видеонаблюдение. Кметството също има свои ангажименти в тази дейност.

Паркът на Баня е с площ около 250 декара. Преди три десетилетия той бе забележителност с изключителен ландшафт, изграден през 30-те години на миналия век по проект на архитектите Юрдан Юрданов и Сава Овчаров, по чийто проект е изградена Централната баня в Баня. В парка растяха и го красяха ценни дървесни видове, подбрани по примера на най-добрите паркове в Европа. След промените през 1989 г. паркът се превърна в джунгла, обрасла предимно с къпини и акация. Опитите на кметството преди четири години да почисти сухите дървета и храсти обаче не донесе нужната промяната, тъй като дейността не бе продължена с поддържане на зелената територия.

Инициаторите на кампанията се надяват, че възстановяването на архитектурния елемент в сърцето на парка ще бъде сериозна крачка към цялостното възстановяване на някогашната забележителност.

/На снимката: Паркът в Баня през 80-те години/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче