Секции

04 May 2024 10:35

Жертви, ранени и щети след силното земетресение в Япония

Поне 4 жертви и десетки ранени – това е равносметката след силното земетресение, разлюляло части от северна Япония. Има щети по жилищна и транспортна инфраструктура в префектурите Фукушима и Мияги.

Жертви, ранени, щети по жилищна и транспортна инфраструктура причини силното земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер в Япония. Местните власти съобщават за 4 жертви и над 100 ранени. Малки вълни цунами достигнаха брега, но предупреждението бе вдигнато в четвъртък сутринта. Трусът стана в морето край провинция Фукушима в северна Япония – район, който преди 11 години бе опустошен от разрушително земетресение от 9-та степен, вълни цунами и последвала авария в АЕЦ Фукушима, при която имаше значително изтичане на радиация.

Експресният влак Тохоку Шинкансен е частично дерайлирал между Фукушима и Мияги, но никой не е пострадал, съобщи премиерът на Япония Фумио Кишида.

Хироказу Мацуно – главен секретар на японското правителство: “По отношение въздействие върху ядрените мощности, няма докладвани щети или завишени стойности на радиацията в ядрените централи Фукушима Даичи, Фукушима Даини и Онагава. Четирима души са загинали, а 107 са получили наранявания”.

Земетресението остави без електричество над 2.2 милиона домакинства в 14 префектури, включително в района на Токио. На повечето места електроподаването бе възстановено в четвъртък сутринта, с изключение на 37 000 домакинства в префектурите Фукушима и Мияги.

Земетресението е било усетено на много места в Източна Япония. В Токио сградите силно са се разлюлели.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче