Секции

04 May 2024 10:12

6-членно семейство в Ирландия приюти 11 украински бежанци

Солидарността с драмата на милиони украинци е жива в цяла Европа. Пример е многочленно семейство в Ирландия, което е осигурило дом за 11 бежанци от Украйна. Роберт и Валерия са от бившия източен блок и знаят добре какво трябва да се направи, когато хора се нуждаят отчаяно от помощ.

Полско-беларуско семейство, живеещо в Ирландия, приюти 11 украински бежанци в пълната си с деца къща. Роберт и Валерия Каспарек живеят в Ирландия от 14 години със синовете си Шон, Мирон, Кай и бабата Нина. Валерия, която е от Беларус, има много роднини в Украйна и не се колебае да окаже помощ, когато започва войната в Украйна. Сега семейството е осигурило подслон за 6-ма възрастни и 5 деца в своето преоборудвано бунгало в Бетистоун, Кънтри Мийт.

Валерия Каспарек: „Те все още са в шок, разбира се. Съпрузите им са останали в Украйна. Всеки ден говорят с тях по видеовръзка. Всеки ден момичетата плачат“.

Роберт Каспарек: „Изоставили са всичко. Целият си живот. Работата, домовете, семействата – всичко е разрушено заради един човек… Путин“.

Сред приютените бежанци са Олександър и Ирина Чорни, които са пристигнали с двете си деца Ева и Доминик, майката на Олександър – Татяна и лелята Олга.

Олександър Чорни – бежанец от Украйна: „В Ирландия се чувствам в безопасност. Благодаря за цялата подкрепа и помощ. Хората в Ирландия са чудесни“.

Семейство Каспарек и техните гости са подпомогнати от дарения и от местната организация Сейнт Винсънт де Пол, но те знаят, че ситуацията не е устойчива и търсят дългосрочно решение за настаняване в района. След началото на войната в Украйна Ирландия отмени визовите изисквания за украински граждани и те могат да влизат в страната при бърза и облекчена процедура.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче