Секции

04 May 2024 13:47

Новият отбранителен корпус на ЕС от 5 000 военни очаква одобрение

Европейският съюз трябва да одобри днес нова отбранителна стратегия, чиято цел е да увеличи капацитета за действие на блока, включително създаването на корпус от сили за бързо реагиране от 5000 души.

Планът, подготвян в продължение на две години, беше преработен в последния момент, за да се постави по-голям акцент върху заплахата от страна на Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

"Това не е отговорът на войната в Украйна, но е част от отговора", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди срещата на министрите на външните работи и отбраната на блока.

"Когато започнахме да работим, не можехме да си представим, че в последния момент на одобрение ситуацията ще бъде толкова лоша и Европа ще бъде изправена пред такова голямо предизвикателство."

Новата стратегия, която ще бъде официално подписана от лидерите на среща на върха по-късно тази седмица, има за цел да засили сътрудничеството в областта на отбраната между държавите от ЕС.

"Ще работим, за да станем по-силни във военно отношение и да използваме капацитета си по по-координиран начин", заяви Борел.

Централно място в предложението заема създаването до 2025 год. на "капацитет на ЕС за бързо разгръщане" до 5000 военнослужещи, които да могат да бъдат изпращани във враждебна среда.

Стремежът към създаването на тези сили набра скорост по време на хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан миналата година, когато Европа се оказа зависима от САЩ при евакуацията.

В проекта се казва, че силите ще имат сухопътни, въздушни и морски подразделения и ще могат да се използват "в различни фази на операция в непозволена среда, като например първоначално навлизане, подсилване или като резервни сили за осигуряване на изход", съобщи АФП.

Лидерите на ЕС, които се събраха на среща на върха във Франция този месец, обещаха да увеличат значително разходите си за отбрана в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

В проектодокумента не се посочват конкретни подробности и се казва, че до средата на 2022 год. държавите от ЕС ще "определят цели за увеличаване и подобряване на разходите за отбрана". /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче