Секции

25 April 2024 03:35

Позиция на народния представител Дани Каназирева относно манипулацията с изказването й във връзка с изменението на закона за съдебната власт

Позиция на народния представител Дани Каназирева относно манипулацията с изказването й във връзка с изменението на закона за съдебната власт:

"Относно манипулациите, които бяха направени днес от моето изказване - ясно говорят за липса на аргументи и единствено сочат пропаганда, внушения и манипулации на общественото мнение. Абсолютно манипулативно бяха изрязани две думи, без връзка с контекста.

Повтарям за неразбралите:

Предлагаме делата за корупция по високите етажи на властта, както и делата от компетентността на Европейската прокуратура да бъдат прехвърлени на Софийски градски съд по подсъдност, но ДА НЕ СЕ ПИПАТ делата за организираната престъпност, защото се поема огромен риск висящите към момента да започнат от начало и давностните срокове да изтекат. Освен това с връщането на старата, овехтяла правна уредба за разглеждането на делата за организирана престъпност на регионално ниво, се поема огромен лобистки и корупционен риск.

Това не е "съдебна реформа", а имитация на такава, манипулиране на общественото мнение, за да си осигурят управляващите говорене, защото иначе няма какво да отчетат. Но това, което правят ще има тежки за в бъдеще последици за обществото, защото да закриеш цял сегмент от съдебната система с основна дейност борбата с организираната престъпност, без да знаеш какво следва и да поставиш под риск стотици тежки дела, не е реформа, която обществото очаква. С този законопроект по никакъв начин няма да се покачи доверието в съдебната система, защото няма и една променена норма в процеса, която да го ускори и облекчи.

Най-важният въпрос, който трябва обществото да знае е какво се случва, ако бъде приет законопроекта с висящите дела по тежки престъпления и какво ще се случва оттам нататък с организираната престъпност.

Проблемите са в две посоки:

1.Какво се случва с делата, които към момента са висящи пред двете инстанции.

Това са тежки дела, които предимно са свързани с организираната престъпност, по повечето от които обвиняемите са десетки лица. Само висящите дела с правна и фактическа сложност към момента са 144, в 13 179 тома, подсъдимите лица са 886 , свидетелите са 7143, а вещите лица са 1211. Над 80% от делата са свързани с организирани престъпни групи за данъчни престъпления, пране на пари, трафик на хора, наркотрафик, подкупи, тероризъм, лихварство.

- За да продължат делата следва да се спазва принципа за неизменност на съдебния състав. Въведенета процедура за преназначаване на съдии категорично ще доведе до редица дела и като цяло до неяснота относно статута на съдиите, а оттам и пряко ще рефлектира върху хода на делата.

Това ще блокира разглежданите дела, по които текат давностни срокове и по много от тях, започвайки отначало, ще изтекат.

2.Прекрояване на подсъдността

В този законопроект реално се връща положението от преди 2012г., когато страната ни нямаше и едно решено дело, свързано с организираната престъпност.

Прехвърлянето на делата за организирана престъпност по места, там където организираните престъпни групи действат, там където лидерите на групи и участниците в тях имат изградени трайни контакти и позиции с местния социум, води до повишаване на лобисткия и корупционен риск, който неминуемо ще се отрази върху:

1. Степента на разкриваемост на престъпленията;

2. Пълното, всестранно и обективно разследване и събиране на доказателства;

3. А с още по-голяма сила при разследването на ОПГ с трансграничен характер, които ще се разследват от органи с ограничени териториални възможности, вместо от такива с национална компетентност, които си сътрудничат с международни разследващи органи

Следователно този законопроект връща слабоефективния модел, при който не само регионалните зависимости не се преодоляват, а напротив - се задълбочават, което ще затрудни разкриваемостта на престъпните деяния, тяхното преследване и събирането на доказателства, а това са тежки престъпления, които пряко засягат обществото:

- Организиран трафик на хора - деца, мигранти, лица използвани за сексуална експлоатация, просия

- Трафик на наркотици (и с международен елемент)

- Данъчни престъпления (и с международен елемент)

- Организирани измами, насочени главно към възрастни и социално слаби хора

- Организирана контрабанда на стоки

- Организирано лихварство

- Организирани финансови измами и пране на пари

- Организирана фалшификация на парични знаци и платежни инструменти.

Резултат:

Ако бъде приет този законопроект ще последва основно осуетяване разглеждането на определени дела, чрез забавяне и проточване във времето на тяхното приключване. По редица тежки дела ще изтекат давностните срокове, ще изчезнат важни доказателства и документи. Ще има проблеми в окомплектоване на съставите, ще се водят редица дела във връзка с преназначаване на съдиите. Ще последват и множество отводи и самоотводи. Ще се стигне до претоварване на останалите съдилища и организационни затруднения, което ще доведе до влошаване на правораздавателния процес.

Единствено полза имат подсъдимите, които в 90% са привлечени като обвиняеми за участие в ОПГ, извършващи тежки престъпления.

Законопроектът е манипулативен, с хаотично нахвърлени факти и разсъждения, които са лишени от каквато и да е фактическа обосновка и взаимовръзка."

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче