Секции

04 May 2024 13:17

В Гърция с ограничения за основни стоки– до 4 литра олио, 4 килограма брашно и захар

Търговските вериги в Гърция наложиха ограничения върху количеството на стоки от първа необходимост, които може да бъдат купени. Става въпрос за броя на олио, брашно и захар, които един клиент може да купи от магазина.

Повишеното търсене на основни продукти наложи някои мерки в Гърция.

Една след друга веригите супермаркети в Гърция въвеждат ограничения за броя на опаковките на брашно, захар и слънчогледовото олио, които клиентът може да купи.

Според високопоставен служител на много голяма търговска верига ситуацията остава управляема, но фирмите за производство на брашно вече не са в състояние да трупат запаси в размерите, в които са го правили по-рано поради много високите цени на пшеницата.

Проблемите със слънчогледовото олио изглеждат по-сериозни, тъй като вече се е появил недостиг на някои продукти. Някои вериги въведоха неофициален таван на продаваните количества на един купувач, за да могат да обслужат всички свои клиенти. Това е продукт, който се използва широко в ресторантьорството и в хранително-вкусовата промишленост.

За покупки през електронния магазин има ограничение от 4 опаковки за популярни марки брашно. Има ограничение за опаковките със специални предложения на популярни видове брашно – до две на поръчка. Подобен таван от четири артикула има и за поръчките на слънчогледово олио.

Намалените наличности са съпроводени и с повишение на цените, като за 20 дни слънчогледовото олио поскъпна с близо 5 %, а брашното – със 8 %.

Цената на хляба отново се покачи с 20% поради високата цена на пшеницата и тока, твърдят хлебопроизводителите, които не могат да посочат, колко още ще скочат цените. Около 2,5 евро се движи цената на килограм хляб. От скока в цената на електроенергията през ноември досега с 15% поскъпнаха всички хлебни изделия.

Според търговците в Гърция най-бързо се очаква да приключат запасите от захар.

Животновъдите също предупреждават, че не могат да поемат високите разходи и също ще повишат с около 20% цената на месото за Великден.

Няма липса на продукти в хранителните магазини в Гърция, но цените са прекалено високи, смятат потребителите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче