Секции

21 May 2024 07:16

Зеленски съобщи за положителни сигнали на преговорите между Украйна и Русия

Сигналите, които идват от руско-украинските преговори в Турция, са положителни, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Русия обяви по-рано във вторник, че значително ще ограничи военните операции около Киев и северния град Чернигов, но няма да спре офанзивата си.

Володимир Зеленски – президент на Украйна: “Да, можем да кажем, че сигналите, които чуваме от разговорите, са положителни, но те не могат да заглушат експлозиите или руските снаряди. Разбира се, ние виждаме всички рискове. Не виждаме основания да се доверим само на думите, идващи от представители на страна, която продължава да се бори да ни унищожи”.

Зеленски допълни, че Украйна продължава да участва в преговорния процес, който трябва да спре войната. Но повтори, че й трябват истински гаранции за сигурност, които да не правят компромиси със суверенитета и териториалната й цялост.

Украйна няма да сваля гарда, тъй като руската армия има значителен потенциал да продължи атаките срещу нейни територии.

Украинският президент предупреди, че западните санкции срещу Русия трябва да останат в сила, а тяхна евентуална отмяна да бъде обсъдена едва след като войната окончателно приключи.

Междувременно ръководителят на руската делегация на преговорите в Истанбул каза, че ще бъде изминат още дълъг път, за да се подготви договор между Москва и Киев при взаимно приемливи условия. Владимир Медински каза за телевизия АрТи, че вижда във възобновените преговори стъпка към компромис и сближаване на позициите. Главният преговарящ добави, че Русия е направила „две значими стъпки към мира“ по време на разговорите: първо, съгласявайки се да намали военната си активност около украинската столица Киев и северния град Чернигов; и второ с това, че се е съгласила на евентуална среща между двамата президенти в момент, когато бъдещ мирен договор стане готов за подписване.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.


Хорхе Букай