Секции

10 May 2024 04:17

Прокуратурата обвини 19-годишен младеж за подпомагане на 62-та афганистански мигранти, задържани в района на Карлово

Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняем П.Д., на 19 г., за това, че на 01.04.2022 г. в гр. Карлово, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал чужденци - 62 граждани на Афганистан, всички мъже, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно транспортно средство – товарен автомобил, марка “Мерцедес” и по отношение на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. 1 и т. 5, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 април 2022 г., в района на гр. Карлово, обл. Пловдив, около 6 часа, полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от П.Д. В каросерията на колата служителите на МВР открили 62 мъже, граждани на Афганистан. Установено е, че чужденците влезли в България от Турция през „зелена“ граница и стигнали до района на гр. Карнобат, откъдето били качени в товарния автомобил. Водачът е трябвало да ги откара до гр. София, за което му било обещано заплащане.

П.Д. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 4 април 2022 г. Районна прокуратура–Пловдив е внесла искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Районен съд–Карлово е определил „гаранция“ от 2000 лева. Днес, 5 април 2022 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе протест спрямо определението на съда за наложената мярка за неотклонение. Разследването по случая продължава. Чужденците са настанени в миграционен център.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче