Секции

24 April 2024 05:37

С премиера на документален филм и изложба МУ-Пловдив посрещна Световния ден на здравето

Студенти, преподаватели и гости събра аула „Магна" на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив, където се проведе кинолектория с премиера на документалния филм „Забрава", посветен на д-р Стефан Черкезов. Преподавателят и директор на Музея на медицината доц. д-р Георги Томов подреди изложбата от свои картини „Завръщане към корените". Двете събития са посветени на Световния ден на здравето 7 април.

Приветствие към всички присъстващи отправи ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Проф. д-р Виктория Сарафян уточни, че вече се е превърнало в традиция 7 април да бъде отбелязван с различни творчески инициативи.

„Медицински университет - Пловдив дава изява на талантите, на изкуствата, на културата. Подкрепя социалните инициативи. Чрез днешното събитие отправяме послание и към нашите студенти за човеколюбие, отдаденост към професията, за широтата за духа, каквато трябва да носи всеки истински лекар", сподели проф. д-р Виктория Сарафян.

Специални гости на празника бяха сценаристът на „Забрава" проф. д-р Златимир Коларов, режисьорът доц. Валентина Фиданова-Коларова и консултантът д-р Тотко Найденов. Половинчасовият филм разказва за героичния подвиг на д-р Черкезов. На 15 август 1963 г. той спасява четиридесет и седем души от горящ автобус, но загива от обгарянията си.

„Има разлика между загинал при изпълнение на служебния си дълг и загинал герой. Когато ние приемаме дадена професия, подписваме негласния договор да приемем нейните рискове. Ако си пожарникар, да изгориш, недай Боже. Ако си спасител – да се удавиш. Докато д-р Черкезов извън болницата не е бил длъжен да влиза в горящ автобус. Той е изпълнил човешкия си дълг и за мен това е големият подвиг, заради който направихме и филма", сподели сценаристът проф. д-р Златимир Коларов.

Той каза, че е свързан с идеята от детска възраст, когато е чул от своите родители историята на д-р Черкезов. Категоричен е, че човещината и днес не е изчезнала и все още се раждат подобни герои.

„Всички лекари и сестри, които влязоха в COVID отделенията без да се оплакват, са истински герои. Те изпълниха своя служебен дълг по най-благородния начин", подчерта проф. Коларов.

Той разказа, че по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар", е избрана датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет. България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

За своята изложба „Завръщане към корените" доц. Георги Томов сподели, че тя е подготвяна в последните 10 години.

„Ежедневието ни – моето и на всички колеги, е натоварено. И поради този факт ние се нуждаем от малко красота, малко хармония, изкуство. Надявам се, че тази изложба ще внесе такова настроение", каза той.

Експозицията може да бъде разгледана в сградата на Факултета по детална медицина до 15 април и от 16 до 30 април в Аудиторния комплекс на Университета.

/Снимки: МУ-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман