Секции

09 May 2024 09:57

Библиотеката на Пловдивския университет се включва в XVII Маратон на четенето

Университетската библиотека на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще вземе участие в Седемнадесетия маратон на четенето, като част от националната кампания „Походът на книгите“, съобщиха от висшето училище.

На 18 април (понеделник) от 15:00 часа в Централната университетска библиотека ас. Константин Ковачев ще прочете одата „Паисий“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и откъси от Паисиевата „История славянобългарска“. В четенето могат да се вземат участие всички желаещи.

2022 г. е особено важна за Пловдивския университет, тъй като най-голямото висше училище в Южна България ще отбележи редица важни годишнини, свързани с патрона му. Тази година се навършват:

• 300 години от рождението на Паисий Хилендарски;

• 260 години от завършването на епохалния му труд „История славянобългарска“, поставил началото на нашето народностно съзряване, възраждането на българския дух и държавност и съхраняване на националното ни самосъзнание;

• 60 години от канонизирането му за светец от Светия синод на Българската православна църква.

На своята 41-ва сесия Генералната конференция на ЮНЕСКО включва в Списъка на бележитите годишнини на световната организация за периода 2022-2023 г. 300-годишнината от рождението на нашия пръв историограф Паисий Хилендарски – авторът на „История славянобългарска“, с което показва своето отношение към живота и делото на първия български народен будител, духовник и основоположник на българското Възраждане.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче