Секции

25 April 2024 18:14

Съдът остави на "подписка" дядото, предизвикал жестоката катастрофа в Анево

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Д. Д., която да се изпълнява на неговия постоянен и настоящ адрес в гр. Казанлък.

Спрямо 72-годишния шофьор е повдигнато обвинение за това, че на 13.04.2022 г., в с. Анево, обл. Пловдив, при управление на лек автомобил марка „Шкода“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост, причинил смъртта на 2-годишно дете – момиче, и телесни повреди на 53-годишна жена – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал.3 пр.2 б. Б пр.1 вр. ал.1 б. В вр. чл. 342 ал.1 от НК.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Съдът прецени, че събраните до момента доказателства са достатъчни да обосноват предположението, че Д. Д. е автор на престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, което не се оспорва от обвиняемия, както и че вследствие на ПТП е настъпил противоправния резултат.

Съдът намира, че при по-лека мярка от задържане под стража няма опасност обвиняемият Д. Д. да извърши престъпление. От материалите по делото е видно, че му е наложена принудителна административна мярка временно отнемане на свидетелството за управление на МПС до установяване на отговорността, но за срок не повече от 18 месеца. В дългогодишния му опит като водач на МПС, обвиняемият има регистрирано само 1 нарушение на ЗДвП, за което е наказан с глоба в размер на 20 лева.

Според съда не съществува опасност обвиняемият Д. Д. да се укрие. Той е посочил адрес както в Чехия, така и в гр. Казанлък, Република България.

Като взе предвид обществената опасност на деянието, поведението на обвиняемия непосредствено след произшествието, неговата възраст (72 години), оплакванията за влошено здравословно състояние, както и всички данни за неговата личност, съдът прецени, че следва да му бъде наложена именно мярка за неотклонение „подписка“.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 21 април от 10.00 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче