Секции

26 April 2024 22:34

Кметът на община Карлово и председателят на ОбС Карлово взеха участие в регионална дискусия

Пловдив бе домакин на първата от поредица регионални дискусии с кметове и председатели на общински съвети, организирани от НСОРБ. Обект на обсъждане са конкретни предложения и модели за финансова децентрализация на общините и активизиране на процеса на делегиране на правомощия и ресурси към местните власти. Друга тема, обсъдена на срещата, бе свързана с перспективите за европейско финансиране за общините през програмен период 2021 – 2027 г.

„Темата за децентрализацията продължава да стои на дневен ред“ – подчерта в приветствието си към участниците във форума кметът на община Пловдив Здравко Димитров, който е и председател на Регионалния съвет за развитие в Южен централен район за планиране.

Темата за децентрализация бе разгледана в контекста на реорганизиране на националната данъчна система и прехвърляне на част от подоходните данъци от държавата към общините.

„Назрял е моментът, говорейки за необходимостта от преструктуриране на данъците, да говорим за пакет от данъчни промени. Можем да помислим за ДДС, както е в съседна Македония. Време е да си зададем въпроса защо не всяка собственост се облага данъчно? Коалиции, които нямат силни позиции в местната власт, са склонни да направят реформи, може би затова сега е моментът да говорим за децентрализацията откровено. Първата стъпка, която целим да направим, е стъпката към промяна на нагласите за свръхцентрализация.“ – каза д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и член на УС на НСОРБ.

Във форума взеха участие представители на 39 общини от Южен централен район за планиране, сред които 35 кметове и 26 председатели на общински съвети.

/Снимка: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче