Секции

19 May 2024 08:41

Държавата започва изкупуването на зърното от производителите

До две седмици държавата започва изкупуването на зърното от производителите, а до края на годината ще бъдат изплатени помощи в размер на над 300 млн. лв. в няколко от отраслите в земеделието. Това заяви министърът на земеделието и храните Иван Иванов, който се срещна с представители на бранша. А новината за падане на ДДС за хляба и плодовете и зеленчуците, произвеждани в България, беше посрещната с одобрение от земеделците в бургаския регион. Според тях това трябва да се случи и с още от основните хранителни продукти и меда.

Димитринка Маринова – земеделски производител: “Би следвало да се помисли в тази посока за намаляване на ДДС-то на основните храни, така както направиха доста държави около нас. Турция например отдавна намали ДДС-то”.

Д-р Иван Иванов – министър на земеделието и храните: “Такива са нашите разчети, очевидно и финансовият министър е стигнал до нашите заключения и аз го приветствам за това нещо, просто в тази тежка ситуация трябва да помислим както за производителите, така и за потребителите. Целта на правителството и в частност на Министерството на земеделието да не се увеличава цената на хляба. За това е и тази интервенция, която правим с изкупуването на хлебна пшеница”.

Министър Иванов уточни, че до края на годината са предвидени 143,5 млн. лв. от ковид помощта, за която миналата седмица е получена нотификация от ЕК, очакват се и още 200 милиона за различните отрасли в земеделието.

Д-р Иван Иванов – министър на земеделието и храните: “До края на годината вероятността вероятността още над 200 милиона да бъдат разпределени по европейско финансиране са абсолютно реални, с което ги компенсираме за претърпените загуби, за високите цени на торове, препарати и горива, и съответно да задържаме цената на хранителните продукти”.

Зърнопроизводители обаче бойкотираха цената за тон, която държавата е определила, посочвайки че тя е непазарна и абсурдна. В бранша настояват да няма таван на цените на зърното и поискаха тя да бъде преразгледана. Очаква се до седмица процедурата по изкупуване на зърно от държавата да стартира.

Илия Проданов – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: “В момента държавният резерв е обявил търг за 630 лева, държавата иска да купи на 570 - няма как да стане. Няма човек който да продаде на тази цена. Другото много важно, планът за възстановяване. Там също земеделието е изкарано. Имаше едни пари които бяха определени за напояване, те изчезнаха, няма ги”!

Срещите с животновъди, зърнопроизводители и пчелари продължават и през следващите дни на различни места в страната.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче