Секции

25 April 2024 08:52

Фолклорен ансамбъл „Розова долина“ представи достойно община Карлово в Прага

Във връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз, в навечерието на Великденските празници карловският танцов ансамбъл „Розова долина“ взе участие в културната програма на община Прага 1 в чешката столица. Събитието бе реализирано по покана на Българския културен институт в Прага в партньорство с българското посолство, с финансовата подкрепа на Община Карлово.

Пред многохилядна публика на емблематичния Староместки площад изпълнителите изнесоха самостоятелен концерт, включващ елементи от пролетния празничен календар и най-характерните моменти от фолклорната празничност в Тракия и Средногорието – пролетни игри на Лазаровден, Великден и Гергьовден, розобер в Карловскo. Музикален акцент в спектакъла внесоха етно-фолклорните композиции на един от най-продуктивните млади изпълнители - кавалджията Георги Добрев, солист на оркестъра при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и представител на българската култура в световното изложение EXPO в Дубай.

По време на престоя си в Прага карловските танцьори се срещнаха с представители на българската общност и с дипломати, имаха възможност да общуват с карловци, живеещи в чешката столица.

След успешното представяне в Чехия, в знак на благодарност за дългогодишното сътрудничество с Българския културен институт, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, ръководителят на ансамбъла Мирослав Василев и музикантът Георги Добрев получиха емблематичния албум „Българските чехи", съставен по повод 100 години от установяването на българо-чешките дипломатически отношения. Изданието представя някои от най-известните чехи, записани със златни букви в българската история.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче