Секции

30 April 2024 10:50

36 години от най-голямата ядрена катастрофа в Чернобилската АЕЦ

Днес се навършват 36 години от най-голямата ядрена катастрофа в света. Малко след полунощ избухна един от реакторите на атомната централа в Чернобил. В началото на войната, която Русия започна в Украйна руските войски превзеха централа и събудиха спомените за ядрения кошмар. От 1-ви април Украйна си върна контрола над Чернобилската АЕЦ.

36 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

Час и половина след полунощ на 26 април 1986 г. избухна взрив в четвърти енергоблок на атомната централа. Инцидентът се превърна в най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Ядреният взрив предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от тогавашният Съветски съюз, Източна Европа и Скандинавия, Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хил. души бяха евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци паднаха на територията на Беларус.

Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор бе заграден с бетонен саркофаг.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 „ликвидатори“, се водят за „пострадали от катастрофата“ в Чернобил.

Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона.

Руските сили превзеха Чернобил в началото на инвазията на 24 февруари и върнаха спомените за ядрения кошмар. Те се изтеглиха оттам едва на 31 март. На едно от най-радиоактивните места в света, руските войници копаха окопи. Експертите се опасяват, че на практика те са копали собствените си гробове, поемайки голямо количество радиация.

Максим Шевчук, зам-ръководител на Държавната агенция на Украйна за управление на зоната на изключване: “В гората, където руснаците копаха окопи, те дишаха прахта, готвеха храната си и палеха огън тук. Тревата е горяла и те са вдишвали изгорелите вещества. Разбира се, това ще увреди здравето им, ще убие някои от тях бавно, а някои ще умрат бързо. Имаше тежки превозни средства и танкове. Няколко десетки войници останаха тук след боевете”.

Само преди седмица Международната агенция за атомна енергия съобщи, че пряката телефонна връзка между изведената от експлоатация атомна централа в Чернобил и украинския ядрен регулатор е възстановена. Тя беше изгубена на 10 март, когато Украйна уведоми базираната във Виена агенция на ООН, че е загубила пряка връзка с ръководството на АЕЦ-а.

Украинските власти предоставиха на Международната агенция за атомна енергия пълен списък с оборудване, което според тях е необходимо за безопасната и сигурна експлоатация на нейните ядрени съоръжения. Това се казва в изявление на агенцията в навечерието на мрачната годишнина.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче