Секции

30 April 2024 10:55

Гутериш призна провала на ООН да предотврати войната

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я спре, каза генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш в Киев. Той посети страната в знак на подкрепа и разговаря с президента Володимир Зеленски.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН: “Нека бъда ясен, Съветът за сигурност на ООН не успя да направи всичко в правомощията си да предотврати войната или да я спре. И това е източник на голямо разочарование, недоволство и гняв”.

Гутериш добави, че е обсъдил с украинския президент Зеленски начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода „Азовстал“ в Мариупол.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН: “Тук съм да ви кажа г-н президент и на народа на Украйна – ние няма да се откажем. Докато продължаваме да натискаме за пълно прекратяване на огъня, ние също така се стремим към незабавни, практически стъпки за спасяване на човешки животи и намаляване на страданието. Ефективни хуманитарни коридори, местни спирания на огъня, маршрути за доставка на хуманитарни помощи. Всичко това се отнася особено до Мариупол. Градът е криза в кризата. Хиляди мирни жители се нуждаят от животоспасяваща помощ”.

Зеленски каза от своя страна, че Киев е готов на неотложни преговори за евакуацията на хората от територията на металургичния завод.

Гутериш е обещал увеличаване на подкрепата на ООН за Украйна, допълвайки, че организацията вече е осигурила животоспасяваща хуманитарна помощ на 3.4 милиона души. Целта е това число да стигне 7 милиона до края на август. ООН се подготвя за най-лошия сценарий, при който 25 милиона души ще се нуждаят от такава помощ.

Зеленски заяви, че Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче