Секции

25 April 2024 14:57

На Гергьовден войняговци честват своя първи учител Левски (видео)

По традиция на Гергьовден войняговци честват своя любим учител Левски. Днес се навършват 158 години от главяването му за първи даскал в селото.

Тук е жива паметта за делото му. Той учи малките на четмо и писмо, а големите на революция и Войнягово става съкровена част от живота му.



Двойният празник започна с литургия в храм "Свети Димитър" и водосвет за здраве и благоденствие. Честването на бележитата годишнина пред емблематичното килийно училище музей, съхранило ценни експонати от онова време, уважиха ръководни представители на община Карлово, общински съветници, жители и гости на селото.

Тържествени слова произнесоха кметът на Войнягово Тодор Танковски, зам.-кметът на община Карлово Антон Минев и народният представител в 47-ия парламент Веска Ненчева.

Стефан Караиванов – родственик на Левски, подари специално издание за деца и ученици с илюстрации за Левски на местното читалище и на кмета. Книгата е по спомени на първия братовчед на Апостола на свободата Васил Караиванов. Неин автор е Петър В. Караиванов.



Малките възпитаници на войняговската детска градина и ФС“Гергьовска китка“ при НЧ“Васил Левски-1900г.“ вплетоха по неповторим начин уникалността и съкровеността на стихове, песни и хора в тържествената атмосфера на честването.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд