Секции

29 March 2024 09:09

Сопотският кмет Деян Дойнов: Нека изкуството на Христо Цолев да бъде запазено и предавано на поколенията

В Радиното училище в Сопот днес бе открита изложба живопис и дърворезба, посветена на нашия съгражданин Христо Цолев. На 20 април Христо Цолев щеше да навърши 75 години. Това е и поводът, по който неговото семейство организира днешната изложба.

Христо Цолев е учител по професия, избиран е два пъти за кмет, той е и първият председател на Общинския съвет на новоучредената община Сопот.

Своето слово дъщеря му Силвия Караколева завърши с думите: "Христо Цолев има своята предопределенa свисше мисия - да накара хората да затворят очи, за да Видят! Да усетят красотата на сътворението! Да съпреживеят с него сливането с природата! Да открият душите си..."

Спомени за него споделиха колеги, приятели, бивши ученици.

Деян Дойнов сподели, че по идея на Христо Цолев е изграден мемориалът "Аз съм българче". Помоли семейството му да направи репродукция на картината "Белочерковно утро", която да закупи и дари на къща музей "Иван Вазов". Призова изкуството на Христо Цолев да бъде запазено и предавано на поколенията.

/Снимки: Община Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен