Секции

28 March 2024 19:07

Транспортът въстана срещу кабинета "Петков": България без торти може, но без транспорт не може

Превозвачи, градски транспорт и таксита блокираха улиците в София и страната заради покачващата се инфлация, високите цени и унизително ниското заплащане, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът започна рано сутринта. Работещите в градския транспорт започнаха да се събират на три места – Лъвов мост, Сточна гара и „Петте коьшета“, след което трите лъча се събраха около сградата на Министерството на финансите, а от там се преместиха пред Министерски съвет, където в момента има заседание на правителството. Служителите в градския транспорт настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените. Те са категорични, че нищо няма да ги спре да протестират, тъй като финансово секторът сериозно се задъхва.

Много скоро протестът нарасна, защото към служителите на столичния градски транспорт се присъединиха и недоволните превозвачи.

На импровизиран брифинг Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа", заяви, че, ако не бъдат чути, много скоро ще настъпи транспортна парализа.

„Очакваме след днешния ден да се върнем на масата за преговорите. В случай, че социалният диалог не се случи, ще излезем отново и ще се противопоставим. Оставаме в пълна протестна готовност“, каза той.

Транспортните синдикати в София настояват за приемане на допълнителни средства за дофинансиране на градския транспорт чрез актуализация на държавния бюджет.

Искаме сигурност, да си получаваме доходите и да имаме прехрана. Това, което днес направихме, не е правено от 15 години. Спряхме движението на три ключови места и показваме какво означава да няма транспорт, каза още Кирилов.

Ако не бъдем чути, ще направим така, че да настъпи транспортен хаос, изобщо да няма транспорт в София, добави той.

Всички големи градове на страната се включиха в националния протест на превозвачите, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

Във Варна превозвачите се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града. Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

До напрежение се стигна в Бургас, където камион на куриерската фирма, собственост на министъра на транспорта, се опита да пробие блокадата на ул. Крайезерна в морския град.

„Снимайте го този господин! Той е български провокатор! Въпросният господин, сега говорих с полицията, която оглавява протеста, въобще не е спрял щял е да сгази полицая. Г-н министър, така ли ще я караме!? Чакаме ви при нас, както отидохте при мотористите със своя мотопед”, заявиха превозвачи, след като спряха камиона на куриерската фирма.

Блокадата в Бургас е само за товарни автомобили, пропускат се линейки и градския транспорт. Междуградските линии също спряха. В протеста се включиха и 80% от таксиметровите фирми. Бургас днес остава почти без таксита.

Мащабен протест на превозвачите се провежда и в Благоевград днес. Протестират товарните превози, както и автобусните превозвачи по градските и междуградските линии. Градски и междуградски транспорт няма да има днес до 17 часа.

ТИР-овете тръгнаха по АМ "Струма" от паркинга на 88-и километър, след като автомагистралата свърши, те с надути клаксони въртяха по двете кръгови.

Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли, заради скоростта на придвижване от 20 км./час и невъзможността да бъдат изпреварвани, зад тях се образува колона от автомобили.

Засякоха се с товарните на кръговото между главния път и АМ "Струма", след което поеха по Е-79 към Симитли с ниска скорост на придвижване.

Междувременно градският и междуградският автобусен транспорт спря в 9 часа сутринта, а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона, без да превозват пътници.

Превозвачите вече на няколко пъти организираха масови протести в много градове с искания за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. Те смятат, че държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната. Според тях, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, заявяват още те.

След последната проведена среща на 17 май, премиерът Кирил Петков заяви, че диалогът е възобновен и са сформирани работни групи, които да решава проблемите. От своя страна Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари за конструктивния диалог, но подчерта, че няма конкретни решения и по тази причина те днес протестират. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче