Секции

06 July 2022 10:00

Кметът д-р Кабаиванов обсъди възможностите за подобряване на условията в социалните заведения и субсидиране на нерентабилните автобусни линии на срещи в две министерства

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов участва в работни срещи, провели се в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на транспорта и съобщенията.

В разговор със социалния министър Георги Гьоков, неговия заместник Иван Кръстев, изпълнителния директор на Агенцията за качество на социалните услуги Виктория Тахова и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Попова, кметовете на общини обсъдиха възможностите за подобряване качеството на социалните услуги за възрастни хора с увреждания. Дискутирани бяха въпроси, свързани и с подобряване на материалната база и условията на живот на хората, настанени в социални заведения. Акцент в разговора бяха предстоящите ангажименти по Плана за деинституционализация на грижата за възрастните хора у нас и възможностите за преодоляване на проблеми, с които представителите на местната власт се сблъскват при предоставянето на социални услуги за възрастни хора с увреждания.

В качеството си на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, д-р Кабаиванов взе участие в среща със заместник-министрите на транспорта и съобщенията Николай Найденов и Божидар Костадинов. Кметът на община Карлово постави като най-важен проблема със средствата за субсидиране на нерентабилни автобусни линии. Д-р Кабаиванов предложи промяна в Наредба 14 за обществен превоз на пътници, според която субсидирането трябва да бъде на километър пробег, а не по критерия брой население, както е в момента. Общественият превоз има социални функции и поради намаляване на населението в по-голяма част от общините, включително и в нашата, превозвачите са принудени да се отказват от обслужване на линии от общинските транспортни схеми. В много от случаите дори няма желание транспортните фирми да участват в конкурсите за обществен превоз на пътници, подчерта д-р Кабаиванов.

/Снимка 2: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче