Секции

29 March 2024 17:49

Караджов: Парите от сметката за „Хемус” са взети за компенсациите за тока

Регионалният министър Гроздан Караджов коментира пред журналисти в Бургас, че когато е встъпил в длъжност в специалната сметка за строителството на магистрала „Хемус” не е имало пари. В четвъртък той коментира, че последното плащане на строителите на „Хемус” е било на 20 декември миналата година и е извършено без неговото знание.

"По време на служебното правителство имаше недостиг на средства за компенсации и те бяха изтеглени временно. При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато бъде разплетен казусът с инхаус процедурите, с постановление на МС ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма пари. Строят го частни фирми, които са пренаети от „Автомагистрали”, но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест - от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите - това не добре и затова ги няма и парите", заяви Караджов.

Той отхвърли твърдението на ГЕРБ, че в сметката е имало 1 милиард лева. „Не, имаше около 490 милиона през лятото на миналата година. Точно тези пари са взети да се посрещнат за първите компенсации за тока”, заяви Караджов.

Министър Караджов коментира още, че републиканската пътна мрежа е в ужасно състояние, но ремонтите на основните пътища не могат да започнат, защото непрекъснато се обжалват процедури.

„Няма необжалвана процедура за основен ремонт. Прилича ми на саботиране. Някой сякаш нарочно се опитва да отложи ремонтите в България. Мисля, че става дума за организирана акция”, каза Караджов.

Относно заканата на фирмите за междуградски превози, че ще спрат дейност министърът коментира: „Не може превозвачите да носят на гърба си социални функции, които държавата е обещала”, заяви Караджов по въпроса с междуградските превози.

Караджов заяви, че на пътните фирми вече са им платени 55% и очаква до края на другата седмица да станат 100%. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче