Секции

28 March 2024 22:31

С празнични концерти Карлово чества 24 май

„Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата“ – каза в словото си председателят на местния парламент Доньо Тодоров на тържествения концерт на пл.“Васил Левски“ с участието на ученици от общинските училища, организиран и със съдействието на община Карлово. „На тази дата си припомняме делата на първоучителите Кирил и Методий. По техния път ще продължат учениците им: Климент, Наум, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър. Но всичко това би било немислимо без подкрепата на държавниците: княз Борис I, цар Симеон и цар Петър. Много малко са случаите в историята, когато до възвишения учител да застанат прозорлив владетел и преданите ученици. Само тогава азбуката се превръща в книжнина, в духовни продукти и колективно богатство с траен ориентир“- подчерта Тодоров. Той отбеляза, че постепенно старобългарската писменост се превръща в съдба на българския народ. Предани на нея са и карловските възрожденски даскали допринесли за събуждането на българите от робския сън. „Чрез образование и просвета те обединиха българския народ в нация и му осветиха пътя към политическата свобода“- каза Тодоров. „Както по време на Възраждането, така и днес най-важна е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска. По пътя на духа и знанието всички ние- българите, имаме една щастлива орис- нашия език. Тази реч омайна, сладка, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. А чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината, а тя ни е нужна, за да я противопоставим на забравата, на заблудите, на грубостта и на високомерието. Убеден съм, че народ, който от векове съзидава слово и твори светлина, тепърва ще има какво да даде на света“- каза в заключение председателят на Общинския съвет.

Събитието бе уважено от цялото общинско ръководство начело с кмета д-р Емил Кабаиванов, от зам.-областния управител Лъчезар Бакърджиев, от ученици, учители, родители и много граждани.

В празничния ден прозвучаха също и прекрасни песни в концерта „Пазим българското слово“ на улица „Водопад“ до „Карлово на длан“. Инициативата, бе организирана от община Карлово, Военния клуб , Сдружение „Арт палитра“ и МШ“Карловойс“.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо